Tuesday 9 November 2010

ERSO saaga jätkub

BNS 09.11.2010: "Kultuuriminister Laine Jänes süüdistab ERSO direktor Andres Siitanit püüdes avalikkust eksitada ja väidab, et aasta keskel toimunud struktuurimuudatused ERSO eelarvesse auku ei löönud.

"Eelarves vajalike kärbete tegemata jätmine ja unistused lisarahast on kaks täiesti erinevat asja, millega ERSO direktor Andres Siitan püüab avalikkust eksitada, pannes nii kõik teemad ühte patta," ütles kultuuriminister Laine Jänes BNS-ile.

"Aasta keskel toimunud struktuurimuudatused ei ole ERSO eelarvet oluliselt pingestanud, seda tõestas teenistuslik järelevalve," ütles Jänes. Kontsertkoori loomiseks oli ministri sõnade kohaselt ette nähtud sihtotstarbeline raha ja see eraldati asutusele, mille juurde koor loodi, ehk Eesti Kontserdile. ERSO ei saanud ministri sõnul koori loomiseks ettenähtud raha seetõttu, et tema oma struktuuri uut kollektiivi luua ei soovinud. "Seega on asjatu rääkida sellest, et midagi on ERSO eelarvest lisaks ära võetud," sõnas kultuuriminister.

Teenistusliku järelevalve kokkuvõttega on Siitanil ministri sõnul olnud võimalik tutvuda, sest kogu järelevalve põhines nendel dokumentidel, mida Siitan komisjonile esitas. Ministri väitel teadis Siitan seega kogu infot, mida komisjon analüüsis. Teenistusliku järelevalve lõppjäreldused on Jänese sõnul esitatud avalikus dokumendis. "Vastuseks küsimusele, millel põhinevad arvutused, saab öelda, et ikka matemaatilisel meetodil," lisas minister.

"Kõik riigieelarvest tegevustoetust saavate asutuste juhid, kaasa arvatud Andres Siitan, teadsid juba 2009. aasta suvel, et peavad oma asutuse tänavuse eelarve puhul arvestama 9 protsendi suuruse kärpega. ERSO direktor Andres Siitan leidis, et seadused tema kohta ei käi," ütles Jänes. Jättes aasta algusest peale arvestamata tänavuse üldise eelarvekärpe, on Siitan ministri hinnangul rikkunud eelarvedistsipliini ja tekitanud ERSO eelarves äärmiselt pingelise olukorra.

"Iga asutuse juht vastutab oma juhitava asutuse eelarve koostamise eest ja ka nüüd tuleb ERSO direktoril endal välja pakkuda meetmed, kuidas selles eelarvesituatsioonis asutus edasi liigub," ütles Jänes. Ministeerium ootab tema sõnul jätkuvalt mõistlikke lahendusi ja ettepanekuid.

Veel kajastusi:
Õhtulehe täpsustus 13.11.2010
Jänes ja Siitan kohtuvad esmaspäeval (PM 12.11.2010)
Neeme Järvi: miks Laine Jänes ERSO-le rohkem raha ei anna? (Õhtuleht 12.11.2010)
Järvi kutsus avalikus kirjas Jänest Siitaniga kohtuma (Postimees 11.11.2010)
Jüri Leiten: eest muusikud võiksid ennast vähem imetleda (Delfi 11.11.2010)
Sümfooniaorkestri juhi Andres Siitani toimekas päev (Delfi 11.11.2010)
Neeme Järvi kahtleb Laine Jänese tegevuses (Delfi 11.11.2010)
Laine Jänese vastus Neeme Järvi avalikule kirjale
Laine Jänes: lahendus Siitani kohta tuleb peagi (EPL 10.11.2010)
Siitan: ERSO peab jääma kõrgetasemeliseks orkestriks (Delfi 10.11.2010)
ERSO vajab uut juhti või kiireid ja karme otsuseid (EPL 09.11)
Siitan: nõutav eelarvekärbe lammutaks ERSO (BNS, PM 08.11)

Seoses Neeme Järvi 15.11.2010 avaliku kirjaga, milles ta kutsub tuntud muusikuid ERSO-t päästma, olgu parandatud üks faktiviga: koos ERSO-ga said Grammy 2004. aastal ka RAM ja "Ellerhein", 2007. aastal võitis Grammy aga Eesti Filharmoonia Kammerkoor. Maestro süüdistused riikliku kuriteo sooritamisest jätaksin aga üldse kommenteerimata.

Maestro Tõnu Kaljuste kommentaar saates Delta 24.01.2011.

No comments:

Post a Comment