Tuesday 8 May 2012

Orkestrimuusika sõpradele

Avasin 27. aprillil Estonia kontserdisaalis 9. Euroopa Orkestrite Festivali. Tänan festivali korraldajaid - tänavuse muusikaelu üks olulisemaid foorumeid õnnestus minu hinnangul kenasti. Järgnevalt toon ära avakõnes kõlanud ajaloolise ekskursi.

Head orkestrimuusika sõbrad,
Oma viimases ülesastumises muusikanõunikuna rõhutaksin kindlat veendumust, et just eesti muusika ja muusikud on see vägev jõuallikas, mis aitab Eestit suuremaks teha. Ja nii on see olnud alati. Kui mõnikord on meie kultuuriloos arvatud, et enne rahvuslikku ärkamisaega oligi vaid sajandeid orjapõlve vintsutustest kaebavat regilaulu, siis tegelikult oskasid meie esivanemad ka pilli mängida. Ning nad tegid seda mõnuga üheskoos – ammu enne Väägvere pasunakoori loomist 1839. aastal.

Eestlased musitseerisid orkestrites juba siis, kui neil polnud isegi mingeid kodanikuõigusi. 1783. aastal Virumaal asutatud Voka mõisa talupoegade kapelli lugu tõestab ilmekalt, et muusika andis vabaduse ka kõige otsesemas tähenduses, sest orkestrandid vabastati pärisorjusest aastaid enne tsaar Aleksander I talurahvaseadust. Samasuguste orkestrite tegutsemine on Karl Leinuse sõnul teada ka näiteks Põltsamaalt, Matsalust, Kolgast, Virtsust ja Liigvallast. Järelikult oli eestlaste musikaalsus ilmselge ning ei väljendunud ainult iidsete traditsioonidega regilaulus, vaid ka rohkem Lääne-Euroopa poolt pärinevate mõjutustega muusikalises keeles.

Tallinn pidas hansalinnana oma palgal linnamuusikuid juba 15. sajandil. Veel enam – kui 1560. aastal pühitsesid talupojad ametisse oma viimase sõjapealiku kohuseid täitnud vanema, keda kutsuti kuningaks, tehti seda paljude kõlavate torupillide saatel. Siinkohal olgu lisatud, et „Kalevipojas“ kirja pandud kuningate valimise traditsioon eksisteeris Eestis reaalselt vähemalt 600 aastat. Niisiis on mu sõnum teile – kui olud on vähegi võimaldanud, on eestlased alati osanud ennast ise valitseda ja kindlasti seejuures ka pilli mängida. Meil on põhjust oma juurte üle uhked ja väärikad olla ka muusikutena, sest need juured ulatuvad sügavamale kui kirjalikud allikad suudavad enamasti tõendada – ning toidavad meie kultuuri ka tulevikus.

No comments:

Post a Comment