Tuesday 12 July 2011

Kultuuripoliitika arengusuundadest vol. 1

Vabariigi Valitsuse tegevuskava näeb ette Eesti kultuuripoliitika põhialuste uuendamise, selleks on kavas koostada kultuuripoliitika arengusuunad aastani 2020. Arengusuundade näol peaks tegemist olema Riigikogu poolt kinnitatud dokumendiga, Kultuuriministeerium on endale võtnud ülesandeks koos kultuuriavalikkusega panna 2012. aasta lõpuks kokku alusmaterjalid, mis esitatakse seejärel Riigikogule. Tänaseks on eeltöö selles osas ka alanud.

Arengusuundade koostamise koordineerimiseks on kultuuriminister moodustanud juhtrühma, kuhu kuuluvad Eesti Kultuuri Koja esindajad Mart Meri, Tiina Lokk ja Ott Karulin, kultuuriministeeriumi asekantslerid Anton Pärn ja Piret Lindpere ning Riigikantselei ja rahandusministeeriumi esindajad. Töörühma juhib kultuuriministeeriumi arendusosakonna juhataja Ragnar Siil. Juhtrühma ülesanne on leppida kokku koostamise ajakavas ja valmiva dokumendi struktuuris, kaasata kultuuriavalikkust valdkondlike töögruppide tegevusse, jagada pidevalt valdkonnale infot arengusuundade koostamise protsessi kohta ja panna kokku Riigikogule esitatav alusmaterjal.

Juhtrühm kogunes esmakordselt 11. juulil. Kohtumisel leiti, et kultuuripoliitika arengusuunad peaksid tulevikus koosnema neljast olulisemast osast:
- kultuuripoliitika üldpõhimõtted
- kultuuri seosed teiste poliitikatega
- kultuurivaldkondade põhieesmärgid
- iga valdkonna olulisemad põhimõtted

Lisaks arengusuundade dokumendile valmistatakse ette täiendavate materjalide pakett, mille hulgas peaks kindlasti olema 1998. aastal kinnitatud põhialuste analüüs, koostöös ülikoolidega läbi viidava kultuuripoliitika uuringu tulemused ja valdkondlike ekspertgruppide detailsemad hinnangud ja ettepanekud.

Järgmiste sammudena koostab Kultuuriministeerium septembri alguseks seniste kultuuripoliitika põhialuste ja tegevuskava ülevaate. Esimene suurem avalik arutelu arengusuundade üle toimub Eesti Kultuuri Koja sügisel korraldataval konverentsil Viljandis. Seejärel kutsutakse kokku valdkondlikud töögrupid, kus kõigil huvilistel on võimalus aktiivselt kaasa rääkida ja panustada. Selles töös oodatakse kaasa lööma kõiki loomeliite, arendus- ja infokeskusi, vabasektorit, riigiasutusi ja erasektorit jpt. Koostamisel on eraldi veebileht, kust edaspidi saab jooksvalt teavet ja materjale. Järgmine töörühma kohtumine toimub 12. septembril.

Olgu vahendatud ka BNS-i uudis 11.07.2011: "Töörühm alustas kultuuripoliitika arengusuundade väljatöötamist"

Esmaspäeval kultuuriministeeriumis kogunenud kultuuripoliitika aregusuundade koostamise töörühm leppis kokku edasise tegevuse põhimõtetes.
 
«Esimesel kohtumisel soovisime kokku leppida, milline lõpptulemus peaks välja nägema – millised osad peaks arengusuundade dokumendis kindlasti esindatud olema,» ütles töörühma juht, kultuuriministeeriumi arendusosakonna juhataja Ragnar Siil BNSile. «Oluline oli ka arutada läbi, kes on olulisemad partnerid, keda protsessi kaasata ja viimaks leppida kokku täpsemas ajakavas,» lisas Siil.
 
«Tänasel koosolekul, kus olid kohal nii Kultuuri Koja, kultuuriministeeriumi kui ka rahandusministeeriumi esindajad, jõudsime kokkuleppele, et riigikogule järgmise aasta lõpus esitatav arengusuundade dokument peaks määratlema ära kultuuripoliitika üldpõhimõtted ja kultuuri seosed teiste eluvaldkondadega,» selgitas Siil. «Samuti on oluline panna kirja kultuurivaldkondade põhised eesmärgid aastani 2020 ja ka iga valdkonna olulisemad põhimõtted,» lisas ta.
 
Taustana lisatakse töörühma juhi kinnitusel arengusuundade juurde ka täiendavat materjali, nagu 1998. aastal kinnitatud põhialuste täitmise analüüs, koostöös ülikoolidega tehtav kultuuripoliitika uuring ja valdkondade eksperthinnangud. «Arengusuundade uuendamisse kaasatakse suur ring valdkonna esindus- ja arendusorganisatsioone, lisaks loome kommenteerimisvõimalustega veebilehe, kus on kogu protsessi puudutav info ja materjalid,» kinnitas Siil.
 
Järgmiste konkreetsete sammudena leppis töörühm esimehe kinnitusel kokku, et kultuuriministeerium koostab septembriks ülevaate 1998. aastast pärinevate kultuuripoliitika põhialuste täitmisest. Eesti Kultuuri Koda korraldab septembri lõpus kahepäevase kultuurifoorumi, mille põhiteemaks on kultuuripoliitika arengusuundade uuendamine.

Koosolekul osalesid: Eesti Kultuuri Koja esindajad Ott Karulin, Tiina Lokk-Tramberg ja Mart Meri, Kultuuriministeeriumi kaunite kunstide asekantsler Piret Lindpere ja kultuuriväärtuste asekantsler Anton Pärn, Kultuuriministeeriumi arendusosakonna juhataja Ragnar Siil ja arendusosakonna nõunik Jorma Sarv, Rahandusministeeriumist Kärt Kivirand.

No comments:

Post a Comment