Tuesday 20 October 2009

Cafe de Concert

... on üks Norras sündinud kontseptsioon, mis on laienemas nii Põhjamaade pealinnades kui USA suurlinnades. Äraseletatult: kohvik, kus iga päev esinevad heatasemelised interpreedid, kes mängivad täiesti autentsel moel süvamuusikat ning vahest ka jazzi. Aga nad teevad seda mitte liiga paduakadeemiliselt ehk, nagu idee autor ja eestvedaja, pianist ja show-mees Axel Kolstad ütleb, pingviiniks riietatuna, vaid näiteks teksades. Ning palade vahele räägitakse publikule lõbusaid (vahest ehk ka frivoolsevõitu) lugusid, mis näitavad kuulsate muusikaklassikute inimlikku poolt.

Et sellisel Cafe de Concert'il on suur menu, võib näha ka Oslosse reisimata, youtube' i vahendusel. Axel Kolstad käis 22.09.2009 Tallinnas esinemas Loomeinkubaatori avamise seminaril ja Von Krahlis ning andis ka intervjuu. Ja siis oli jutuks, et ta oleks lahkelt valmis kaasa aitama, et sarnane kohvik avada ka Tallinnas.

Kohvikupidajad ja muusikud, otsige teineteist üles - ja koos suudate nii teineteisele kui kohvikukülastajaile pakkuda rohkem sära silmadesse ja täiendavaid tuluteenimisvõimalusi. Uues muusikute põlvkonnas on peale kasvanud tublisid interpreete, kes on mitte ainult muusikaliselt võimekad, vaid ka verbaalselt ja muudelt esinemisoskustelt tublid.

1 comment:

  1. Maailmakuulus Cafe de Concert on esmakordselt Eestis

    Pille Lille Muusikute Toetusfond korraldab 6.-8. juulini meeleoluka kontsertide sarja, kus astub üles noor andekas norra pianist Aksel Kolstad, kellega koos esinevad tšellist Levi-Danel Mägila ja viiulikunstnik Kristina Kriit.

    Pille Lille Muusikute Toetusfondi tegevjuhi Leelo Lehtla sõnul on Aksel Kolstad väga hinnatud pianist ning tuntud eksperimentaalse innovatsiooniprojekti Cafe de Concert looja. Projekti on peetud niivõrd silmapaistvaks, et selle arendamiseks määrati läbi aegade suurim summa, mida Innovation Norway ühele muusikule välja on andnud. Pille Lille Muusikute Toetusfond ja Kolstad panevad nüüd seljad kokku, et ka Eestis innovatiivset kontserdivormi juurutama hakata ning populariseerida klassikalisi heliloojaid Eestis.

    Aksel Kolstadil on magistrikraad Norra Muusikaakadeemiast, kus keskendus peamiselt George Gershwini klaverikontsertidele. Kolstad on kirjutanud ka ise hulgaliselt muusikateoseid ning esitanud neid erinevais maailmapaigus.

    Cafe de Concert ehk klassikaline muusika kohvikutes esitab klassikalist muusikat intiimsemas ja hubasemas õhkkonnas, kus tassikese kohvi ning väikese vestluse kõrval on võimalik nautida tuntud heliloojate loomingut. Vahetu ning pingevaba kontakt muusikute ning kuulajate vahel täidab oma eesmärgi ning klassikaline heliteos muutub sama nauditavaks kui popmuusika, rock või džäss.

    „Kolstadi kontserdid teevad atraktiivseks ka tema esinemiskostüümid ning oskus suhelda publikuga – pianist oskab haaravalt jutustada seiku oma elust ja ettevõtmistest. Lisaks sellele on tegemist muusikuga, kes harrastab kõvasti sportimist, Kolstadi jaoks on oluline füüsiline ja vaimne harmoonia. Tema eripära artistina ei jäta külmaks kedagi,“ sõnas Lehtla.

    Pille Lille Muusikute Toetusfond loodi 2003. aastal eesmärgiga toetada klassikalise muusika talente, pakkudes neile esinemisvõimalusi nii kodu- kui välismaal ja täiendõpet maailma tipp-pedagoogide juhendamisel.

    2004. aasta sügisel alustati üle-eestiliste kontserdisarjadega "Meistrite Akadeemia" ja "Hingemuusika". "Noorte Meistrite Akadeemia" loodi aastal 2007, et esitleda andekaid Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia üliõpilasi. 2005. aastast toimub "Tallinna Kammermuusika Festival", mille raames antakse välja preemiaid aasta väljapaistvamale noorele lauljale, muusikule ja dirigendile. 2007. aastast toimub Eestimaa pealinna kaunimates saalides suurejooneline "Tallinna Talvefestival". Lisaks korraldab PLMF meistrikursusi, konkursse, oratooriumite ja ooperite ettekandeid ning galakontserte, kus esinejateks on väljapaistvad solistid nii Eestist kui välismaalt.

    Neljal erilisel kontserdil esinevad:
    Kristina Kriit (viiul)
    Levi-Danel Mägila (tšello)
    AKSEL KOLSTAD (klaver)

    Kavas on L. van Beethoveni, W. A. Mozarti ja E. Griegi ajatud teosed!!

    Teisipäeval 6. juulil kell 20.00
    Restoran-Lounge'is Museum (Vana-Viru 14)
    VABA SISSEPÄÄS
    laudade broneerimine 6460901 või museum@museum.ee

    Maxime Trijoli kutsel
    kolmapäeval 7. juulil kell 20.00
    Kodurestoranis Nano (Sulevimägi 5)

    Neljapäeval 8. juulil kell 19.00
    Pärnu Kuninga Tänava Põhikoolis (Kuninga 29)

    Neljapäeval 8. juulil kell 22.00
    Scandic Rannahotellis (Ranna pst. 5)

    Piletid Piletilevis hinnaga 50.- kuni 150.-

    Leelo Lehtla
    Tegevjuht
    Pille Lille Muusikute Toetusfond
    MTÜ Muusikute Täiendõppe Keskus
    +37256484244
    www.plmf.ee

    ReplyDelete