Monday 19 October 2009

Euroraha muusika valdkonna arenguks

Muusikute seas pakub juba mõnda aega kõneainet uudis, et EASi kaudu on võimalik taotleda Euroopa Sotsiaalfondi rahasid selleks, et käivitada valdkondlik loomemajanduse inkubaator või arenduskeskus. Aeg selleks on igati küps. Vähenevate eelarverahadega tuleb küll püüda hoida senist arengutaset, kuid uue arengutõuke toetamiseks on vaja lisavahendeid.

Hiljaaaegu Tallinnas Baltika kvartalis avatud Loomeinkubaator ja juba maikuust tegutsev Tartu Loomemajanduskeskus on kokku toonud erinevate elualade loojaid ja loodetavasti tekib sealt klastrilises sünergias palju värskeid äriideid. Ainult et ... muusikud, kes on siiani tegutsenud liialt omaette, võiks ka sellises üldises pildis rohkem sees olla. Ilmselt peab selleks looma eeldusi juba koolipingis, lülitades harmoonia ja solfedžo kõrvale õppekavasse mingil kujul ka ettevõtlusalase koolituse. Ettevõtluses osalemiseks muusikutel kirge ja huvi jagub, napiks jääb aga pealehakkamiseks vajalikke baasteadmisi ja oskust näha "suuremat pilti".

Praegu pole aga mahti oodata koolihariduse edenemist. Loodan, et muusikute esindusorganisatsioonid nii süva- kui levimuusika poole pealt suudavad sedavõrd koonduda, et üheskoos käivitada muusika valdkonnale keskenduv arenduskeskus. Esialgu on võimalik 2 aastaks taotleda kuni 3 miljonit krooni.

Konjunktuuriinstituudi poolt läbi viidud eelnev uuring (nagu ka sarnane uuring Euroopa tasandil) nimetab kõrvaldamist ootavad pudelikaelad: tugisüsteemi puudulikkus, koostöö vähesus ja madal teadlikkus kõigi loomemajandusega seotud osapoolte seas – nii loomeinimeste endi, avaliku sektori kui ka tööstus- ja teenindussektori esindajate hulgas.

Kõigile võimalikele asjaosalistele jõudu, kannatlikkust ja üksmeelt!

No comments:

Post a Comment