Monday 11 January 2010

Eesti helisalvestised 1939

Helisalvestiste valdkond on Eestis olnud alati põnev. On siis juttu kiirelt muutuvast tänapäevast või nt nõukogude ajal tegutsenud Tallinna Heliplaadistuudiost (artikkel Postimehes 09.01.2010). Või veelgi varasemast ajast, kui kaubamärgiga "His Master's Voice" seonduvalt tegutseti ka Eestis.

EMTA ja Taani Kultuuriinstituudi korraldamisel toimub 15.01.2010 kell 16 EMTA kammersaalis kogumiku "Eesti helisalvestised 1939" esitlus. See väljaanne sisaldab 12 CD-d ajalooliste salvestistega Eesti muusikast ning raamatut taustamaterjaliga. Kogumikku tutvustavad koostajad prof Urve Lippus ja Kadri Steinbach ning EMTA muusikateaduse osakond.

Asjast veidi lähemalt. Aprillis 2009 andis Taani suursaadik Rahvusraamatukogu muusikaosakonnas Eesti riigile pidulikult üle 151 metallmatriitsi eesti muusikaga, mis salvestati viimase suure sõja eel. Tegemist on stoppkaadriga tervest tollasest Eesti muusikaelust, millele lisanduvad tollaste tipp-poliitikute äärmiselt mõtlemapanevad kõned, salvestatud mõni kuu enne Molotov-Ribbentropi pakti ja Teise maailmasõja algust. Muusikud ja kollektiivid on tolleaegsed Eesti parimad, repertuaarivalik kõige esinduslikum.

Riigi Ringhäälingu ja Riikliku Propaganda Talituse initsiatiivil salvestati Tallinnas 1939. aasta mais ja juunis eesti heliloojatelt 178 teost, tehnilise töö teostasid Taani firma Skandinavisk Grammophon A/S spetsialistid. See oli suurim Teise maailmasõja eelne ettevõtmine eesti muusikakultuuri jäädvustamiseks. Salvestistest valmis 237 negatiivkoopiat, kuid plaatide tootmise katkestas Teise maailmasõja algus. Pikka aega arvati, et matriitsid on sõjakeerises kaduma läinud. Tänu Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia muusikateaduse osakonna liikmete Urve Lippuse, Ilvi Rauna ja Kadri Steinbachi uurimistööle ja tihedatele kontaktidele Rahvusvahelise Muusikaraamatukogude Liiduga aga selgus, et peaaegu kõik salvestised on säilinud. Kaks kolmandikku neist asus Århusis, Taani Riiklikus Raamatukogus, üks kolmandik EMI arhiivis Hayesis, Inglismaal.

Erakordne polnud mitte ainult leitud materjali maht ja väärtus, vaid ka restaureerimistöö. Heli saadi kätte (negatiiv)matriitsidelt, mille jaoks leiti Ameerikast imekombel kaks topeltteravikuga helipead. Need kaks, mis olid just sääraste matriitside kontrollimiseks tehases, on ühtlasi tõenäoliselt ainsad säilinud seesugused maailmas. Teadaolevalt pole sedalaadi projekti vähemalt mitte ligilähedaseski mahus kogu maailmas varem ette võetud.

Paar linki lisamaterjalidele:
http://www.ema.edu.ee/htm/est/akadeemilised_yksused/muusikateadus/Estonian_sound_recording_1939.pdf; http://www.temuki.ee/numbers/2008/8-9/article4731.pdf
http://195.250.160.49/viewdoc/A35327BCE2B0BB0BC225741E003FDD43

Aitüma kõigile suure töö tegemisel kaasa aidanutele!

No comments:

Post a Comment