Monday 18 January 2010

Kulka aastapreemiad jagatud

Kultuurkapitali aastapreemiad jagati välja 16.01.2010 TTÜ uhiuues raamatukogus. Muusika valdkonnast sai selle projekti "Eesti helisalvestised 1939" meeskond eesti muusikaloo kuuldavaks tegemise eest. Rahvakultuuri valdkonnast said aastapreemiaga pärjatuks Ants Soots ja Ülo Luht - 2009. aastal toimunud laulu- ja tantsupeo "ÜhesHingamine" kunstilise kõrgtaseme ja vaimsuse eest. Lisaks anti välja 28 sihtkapitalide aastapreemiat, Helikunsti sihtkapital jagas oma preemiad juba 01.10.2009.

Kuna muusikavaldkonna aastapreemia pälvis üsna nappi leheruumi (EPL ülevaateartiklis) või jäi sellest hoopis ilma (Postimehe juhtkiri), tuleks seda veel eraldi esile tõsta. On sümpaatne, et aastapreemia sai rahvusvaheline kollektiiv - see näitab, et ka muusikavaldkonnas on vägevate tegude sünniks vaja mitte ainult karismaatilisi üksikisikuid, vaid ka laiapõhjalist koostööd. Tore on ka, et tähelepanu pälvis tõepoolest kõrge tasemega Eesti muusikateadus. Üldse on see projekt tänuväärne, kuna selle erakordsust on võimalik ära seletada ka muusikakaugele inimesele.

Projekti aastapreemiaga pärjatud osalised olid:
- Urve Lippus - professor, EMTA muusikateaduse osakonna juhataja
- Kadri Steinbach - EMTA doktorant, muusikateaduse osakonna teadur
- Ilvi Rauna - EMTA doktorant, EMTA raamatukogu juhataja
- Claus Byrith - Taani helirežissöör, helisalvestiste restaureerija - Taani Kuningliku Muusikaakadeemia Aarhusi stuudio juhataja
- Morten Hein - projekti Taani-poolne initsiaator, esimene kontakt - IT-arendusfirma Hein Information Tools direktor
- Tuuli Aule - raamatu ja plaadikomplekti kujundaja, Eesti Kunstiakadeemia disainiteaduskonna õppejõud
- Anu Sõõro - EMTA muusikateaduse osakonna teadur

Institutsionaalsed koostööpartnerid:
- Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia,
- EMI Archive Trust, Hayes, UK.
- The State and University Library, Århus, Taani
- Asinus Lydteknik, Århus, Taani

Ning omaette esiletõstmist väärt on üldisem asjaolu, et kultuuri valdkonnas jagatakse tunnustust ja preemiaid samal kombel nagu seni, püüdmata nende kärpimisega kokku hoida. Kulka aastapreemiate kõrval kuulutati hiljuti välja ka näiteks raadiotoimetajate poolt Aasta Muusik 2009 - Ivo Linna. On ju nimelt tähelepanu tänapäeva maailma suurim defitsiit - ja kultuuri valdkonnas eriti suure tähtsusega. Mis sest, et Kulka eelarve on vähenenud (Delfi uudis 17.01.2010). Kultuur on ju tähtsam kui poliitika.

No comments:

Post a Comment