Wednesday 3 February 2010

Teenetemärgid muusikuile

Vabariigi President kirjutas alla otsusele "Riiklike autasude andmine". On tore, et selles nimekirjas on väljapaistval kohal muusikategelased. Õieti, neist ju nimistu lausa algabki!

Riigivapi I klass:
- Veljo Tormis – helilooja

Riigivapi III klass:
- Tõnis Mägi – laulja, helilooja

Valgetähe IV klass:
- Sven Grünberg – helilooja
- Jaak Joala – laulja, laulupedagoog
- Jaak Johanson – pärimusmuusika edendaja

Maarjamaa Risti V klass:
- Claus Byrith – Taani helirestauraator

Kommentaarid Vabariigi Presidendi Kantselei pressiteatest:

"Riigivapi I klassi teenetemärgi saab eesti muusika suurkuju, helilooja Veljo Tormis. Teenetemärk on tänu ja tunnustus tema elutööle koorimuusikaheliloojana, kes on suutnud anda uue hingamise eesti ja läänemeresoome rahvaste pärimusele, nende igivanale rahvalaulule ning kes on rõhutanud, et enda mõistmine ja tunnetamine on hädavajalik tasakaalu ja eluvõimelisuse säilitamiseks."

"Riik tunnustab neid, kelle loometegevus on rikastanud Eesti kultuurielu ning teenetemärgi saavad /.../ laulja ja laulupedagoog Jaak Joala, helilooja Sven Grünberg, pärimuskultuuri eestvedaja Jaak Johanson, Eesti “laulva revolutsiooni” üks sümboleid ja meie rahvusmõtte muusikasse valaja Tõnis Mägi, kauaaegne Vanemuise teatri priimabaleriin Elena Poznjak-Kõlar."

Maarjamaa Risti teenetemärgi saab /.../ Eesti muusikasalvestusi taastanud ja restaureerinud Claus Byrith Taanist.

Tunnustuse on pälvinud ka kolleegid Kultuuriministeeriumist, kultuurikontaktide vahendajad Tamara Luuk ja Reet Weidebaum, kes on aidanud paljusid muusikuid nende välisesinemistel Brüsselis või Berliinis - aga ka suur muusikasõber, Raadio 4 peatoimetaja Mary Velmet.

Palju õnne kõigile autasustatutele!

No comments:

Post a Comment