Monday 4 October 2010

Helsingi Muusikamaja

17.09.2010 avati pidulikult Helsingis Suvilahti kultuurikeskuses (aadressil Sörnäisten rantatie 22) pidulikult Eesti Maja ehk Viro-keskus. Seal on leidnud endale tegutsemispaiga EAS-i Turismiarenduskeskuse esindusEesti Instituut Soomes, Soome Eesti Seltside Liit ja Tuglase Selts. Avamiskontserdil Suvilahti Kattilahallis esinesid Kauko Röyhkä ja Singer Vinger jt.

Selleks puhuks sõitis Helsingisse ka kultuuriminister, kellel täiendavalt oli võimalus külastada rajatavat kultuurikeskust, mis saab valmis 2011. aasta augusti lõpuks. See maja on aadressil Mannerheimintie 13a, parlamendihoone Eduskunna kõrval asuv Helsingin Musiikkitalo / Helsinki Music Centre. Sellenimelise haldusühingu osanikud on Yleisradio Oy, Helsingi linn ja Sibeliuse Akadeemia. Majas leiavad endale uue kodu praegu Finlandiatalos peadirigent John Storgårdsi juhatusel tegutsev Helsingi Linnaorkester (HPO, Helsinki Philharmonic Orchestra), peadirigent Sakari Oramo'ga eesotsas Soome Raadio Sümfooniaorkester (FRSO) ja Sibeliuse Akadeemia (SibA).
Majas on mitu saali: suur kontserdisaal (1700 istekohta), proovisaal (240 kohta), Organo (140 kohta), Camerata (240 kohta), Sonore (200 + 70 kohta) ja Pandora black-box (290 kohta), samuti kohvikud, restoran, näituse- ja poeruumid,  Sibeliuse Akadeemia raamatukogu. Hoone arhitektuuri on kavandanud Soome firma LPR-arkkitehdit Oy, akustika aga Nagata Acoustics, Inc. Jaapanist. Aastaid kavandatud hoone paneb rõhu sellele, et olla kohtumiste paigaks võimalikult erinevatele inimestele - nii turistidele kui linnarahvale.

Jääb üle loota, et Helsingi Muusikamaja hakkab mitmel moel mõjutama positiivselt ka Eesti muusikaelu - mõeldes nii meie muusikute sealsetele esinemistele kui miks mitte ka eeskujuks kavandatavale EMTA saalikompleksile.

No comments:

Post a Comment