Wednesday 13 October 2010

Neeme Järvi Eestis

Maestro Neeme Järvi viibib taas kodumaal ja teeb ERSO-ga hoogsalt proove. Esmalt jõuab publiku ette 14.10 Tallinnas ja 15.10 Tartus kontsert koos fagotimängija Martin Kuuskmann'iga, kavas Rimski-Korsakovi Süit ooper-balletist “Mlada”, Tambergi Fagotikontsert ja Šostakovitši Sümfoonia nr 5.

Kohe järgneval nädalal tähistavad Järvi ja ERSO aga Peeter Lilje 60. sünniaastapäeva kontserdiga 21.10 Pärnus ja 22.10 Tallinnas. Kavas on Mozarti Klaverikontsert nr 24 c-moll, solistiks Kalle Randalu, ning Brahmsi “Saksa reekviem”, milles kooripartiid laulab Eesti Kontsertkoor. RAM-iga koos astuvad üles ca 50 naislauljat, kes on välja valitud hiljaaegu konkursi läbi teinud ca 90 kandidaadi seast. Asjaolu, et huvilisi oli sedavõrd palju, näitab, et pinnas sellise suure koori loomiseks on tugevamgi kui ehk esialgu arvatud. Samuti aitab selline konkurents kindlasti kaasa ka võimalikult kõrgele esituskvaliteedile.

Uuemad uudised laiast maailmast maestro Järvi kohta räägivad, et Neeme Järvi saab 2011. aastast Šveitsi sümfooniaorkestri Orchestre de la Suisse Romande (OSR) peadirigendiks. Järvi vahetab tuleva aasta jaanuaris kunstilise juhi kohal välja Marek Janowski (kes hiljuti juhatas Tallinnas oma teist kollektiivi, Berliini Raadio Sümfooniaorkestrit) ning alates 2012. aasta septembrist võtab üle ka muusikalise juhi koha. Kokkuleppe kohaselt kehtib Järvi leping kolm hooaega, kuni 31. augustini 2015. aastal. Orchestre de la Suisse Romande asutati 1918. aastal ja tegutseb Genfis. Orkestri nimi tähendab tõlkes "prantsuskeelse Šveitsi orkester".

Muusikapäeva 01.10 kontserdil Roomas, mida samuti Järvi juhatas, viibis aga Tema Pühadus paavst Benedictus XVI. Eesti meedias levis sellest uudis "Neeme Järvi tähistab rahvusvahelist muusikapäeva koos paavstiga Vatikanis".

No comments:

Post a Comment