Thursday 5 May 2011

Arengukavad Kulkas ja mujal

Avalikustan siinkohal aruteluks Kultuurkapitali arengusuundade töödokumendi viimase versiooni. Seda on juba arutatud Eesti Kultuuri Koja juhatuses, samuti oli see jutuks 03.05 avatud ruumi kohtumisel kultuuriministriga (vt EPL uudist 05.05). Vastavalt Kultuurkapitali nõukogu otsusele on kõik ettepanekud, soovitused ja kommentaarid Kultuurkapitali arengusuundade kohta aastaiks 2012-2015 oodatud 1. juuniks - saan neid vajadusel vahendada.

Arengusuundade koostamisel on aluseks võetud Kultuurikapitali nõukogu kohtumiste materjalid ja intervjuud kõikide sihtkapitalide esindajatega. Sellele vaatele võiks aga lisanduda taotlejate ja koostööpartnerite seisukohad. Oodatud on nii tähelepanekud arengusuundades toodud põhimõtete kohta kui ka ettepanekud konkreetseteks tegevusteks ja muudatusteks. Kõikide laekunud ettepanekute põhjal pannakse kokku koonddokument, mida Kultuurkapitali nõukogu asub arutama oma juunikuisel kohtumisel. Arengusuundade kinnitamise järel koostab Kultuurkapital konkreetse tegevuskava aastate lõikes arengusuundades toodud eesmärkide saavutamiseks.

Valitsus on oma tegevusprogrammis otsustanud järgneva nelja aasta jooksul uuendada koostöös eriala- ja loomeliitudega Eesti kultuuripoliitika põhialused ja töötada välja kultuuripoliitika arengusuunad aastani 2020. Selle jaoks, aga ka iga-aastase eelarvestrateegia protsessi täiustamiseks on vaja, et aktiviseeruks ka kultuuriasutuste arengukavade uuendamine. Mõnelgi pool on see protsess koos masuga soiku jäänud.
Ettepanek ministeeriumi allasutustele oleks, et oktoobri alguses 2011 on asutuste arengukavad uuendatud.

Lisan mõne näpunäite:
- Arengukava väljatöötamisel saab üheks eeskujuks võtta ka sellesama töödokumendi Kultuurkapitali arengusuundadest. Õnnestunud on ka näiteks Rahvakultuuri Arendus- ja Koolituskeskuse arengukava 2011-2014. Mõlemad dokumendid on ca 5 lehekülge pikad.
- Võikski öelda, et väga põhjalike kümnete lehekülgede pikkuste arengukavade aeg on praegu möödas. Omas ajas olid need (nt Eesti kooriliikumise arengukava 2005, 24 lk) ideede korrastamiseks ning enese ja konteksti määratlemiseks kindlasti õigustatud. Nüüd võiks aga edasi minna, kasutades näiteks pragmaatilisemat ja lihtsakoelisemat väljendumisviisi, mis tagab, et rohkem inimesi ja tihedamini arengukava endale meelde tuletamiseks ette võtaks.
- Juhendmaterjale arengukavade koostamiseks ja viiteid olemasolevatele dokumentidele jagab Kultuuriministeeriumi arendusveeb - http://arendusveeb.edicypages.com/arengukavad.
- Kultuuriministeeriumi arengukavade juures asub peale valitsuse vastava määruse ja Rahandusministeeriumi koostatud käsiraamatu ka väga praktiline tööriist just kultuuriasutustele - Kultuuriasutuste arengukavade koostamise soovituslik juhend ja vorm, mis sisaldab ka arengukava juurde käivat aastase tegevuskava põhja

Arengusuundade teema kõrval tahab valitsus oma tegevusprogrammis:
- suurendada kultuurile mõeldud rahaeraldisi, sealhulgas Euroopa Liidu toetusi;
- ehitada valmis Eesti Rahva Muuseumi;
- käsitleda loomemajandust olulise osana Eesti uuest majandusest. Uueks perioodiks näeb tegevuskava ette loomemajanduse vastutuse liikumist Kultuuriministeeriumile. Eesmärk on muuta loomemajanduse toetusmeetmeid käesoleval eelarveperioodil selliselt, et need võimaldaks muuhulgas loomemajanduse valdkondade ekspordiplaanide elluviimist. Muuhulgas on kavas luua toetusmeetmed loomemajanduse arenduskeskuste ja ekspordiprojektide toetamiseks.

Kaarel Tarand on küsinud, et "milleks arengukavad üldse?". Sellele vastaks, et arengukavade koostamise vajadus ei ole lihtsalt trend ühe juhtimise tööriista tähtsustamiseks, vaid ka EL struktuuritoetuste jagamisel üks põhinõue nimega programmilisus. Teisisõnu, projekti asjakohasust peab tõendama selle tuginemine asjassepuutuvatele uuringutele, arengukavadele ja põhjendatud vajadustele (vt nt EL struktuurifondide toetuse taotlemine). Muidugi on saab küsida, kas Kultuurkapital, mis ei jaota ju EL struktuurifondide raha, peab täpselt sama skeemiga arvestama. Aga selle jaoks ongi teretulnud see aruteluetapp, mida ilmselt ka Sirp koostöös Kultuuri Kojaga kajastama hakkab. Talupojamõistus ütleb, et kui üks arengukava on lühike ja konkreetne ning ei sisalda liialt õhulosse ja kantseleikeelt, võiks sellest ju kasu olla küll.

No comments:

Post a Comment