Monday 9 May 2011

Toetused heliloomingu tellimiseks

Kultuuriminister Rein Lang kuulutas oma 09.05.2011 käskkirjaga nr 232 välja toetused programmist "Heliloomingu tellimine". Ministeerium saatis välja selle kohta ka pressiteate.

Kultuuriministeeriumile laekus programmi 61 taotlust kogumahus 394 606 eurot. Komisjon jaotas toetusteks ühtekokku 92 385 eurot 44 projektile. Kuna mitu taotlejat korraldavad korraga mitme uudisteose esiettekannet (nt Eesti Muusika Päevad 2011, Eesti Heliloojate Festival 2011, Viljandi Kitarrifestival jt), võib öelda, et programmi toel jõuab kuulajateni ligi 80 uudisteost. Sügiseseks taotlusvooruks, mille tähtaeg on 16. septembril, jääb küll oluliselt väiksem summa (sh programmi 5%-line reserv), kuid kokkuvõttes on selle programmi maht tänavu suurem kui kunagi varem. Samas rõhutaksin, et komisjon jätkas oma otsuseid tehes eelnevate aastate konservatiivset joont.

Eraldi väljatoomist väärib alamprogrammi "Resideeriv helilooja" taastamine (pärast 2008. aastal alanud pausi). Sellele tuginedes toetatakse Eesti Filharmoonia Kammerkoori repertuaari jõudnud Erkki-Sven Tüüri uudisteost "Ärkamine". Eesti publik sai sellest osa juba 10. ja 11. märtsil, 26. mail kõlab teos Berliini Filharmoonias ning seejärel on kavas plaadistamine.

Kuulajateni on juba jõudnud Eesti Muusika Päevade jaoks kirjutatud teosed, aga oodata on veel näiteks Eesti Heliloojate Festivali helitöid ja mitmeid lühipalasid nii flöödi- kui kitarrisõprade rõõmuks. Eesti heliloojad kirjutavad laial žanrilisel ja stilistilisel skaalal suurepärast muusikat, mis on kahtluseta meie üks kõige mainekamaid „ekspordiartikleid“. Kodumaine helilooming ja selle loojad väärivad igati tundmist ja tunnustamist – seetõttu on hea meel näha, et tellijaid leidub rohkelt.

No comments:

Post a Comment