Tuesday 21 February 2012

Kultuuripoliitika arengusuundadest vol. 4

Muusika valdkond on asunud ette valmistama omapoolset sisendit dokumendile "Eesti kultuuripoliitika arengusuunad aastani 2020", mis peaks lõplikul kujul heaks kiidetama Riigikogus 2013. aastal. Lähtudes Kultuuriministeeriumi poolt koostatud dokumendi struktuurikavandist, on loodud neli temaatilist töörühma:

1. Muusikaharidus - töörühma juht: Aarne Saluveer, G.Otsa nim Tallinna Muusikakooli direktor;
2. Muusika- ja kontserdielu - töörühma juht: Olav Ehala, Eesti Heliloojate Liidu juhatuse esimees;
3. Seadusandlus. Õigused - töörühma juht: Marko Lõhmus, Tallinna Filharmoonia direktor;
4. Loomemajandus, välissuhtlus, eksport - töörühma juht: Marje Lohuaru, Eesti Muusika Arenduskeskuse juhatuse esimees.

Kolme esimese töögrupi raames on valdkondlike arutelude korraldaja Eesti Muusikanõukogu, mille juhatuse liikmed ongi ühtlasi töörühmade juhid. Neljanda töörühma puhul on institutsionaalne vastutus valdkondlike arutelude korraldamisel Eesti Muusika Arenduskeskusel. Mina konsulteerin muusikanõunikuna kõigi nelja töörühma tööd ja aitan vajadusel arutelu korraldamiseks ruumidega.

Igas töörühmas on moodustatud ca 10-liikmeline tuumik valdkonna inimestest. Töörühmade koosolekud on aga Eesti Kultuurikoja formaadi eeskujul avatud  - kel huvi ja soov kaasa rääkida, on oodatud osalema.

Veebruari- ja märtsikuus toimuvadki töörühmades valdkondlikud arutelud. Seejärel kutsutakse kokku ümarlauanõupidamine kõikide töörühmade osalusel, et summeerida seniste arutelude tulemused. Maikuus jätkub töö muusikavaldkonna poolse dokumendi koostamisega, mis võetakse vastu juunis toimuval Eesti Muusikanõukogu üldkoosolekul ning esitatakse Kultuuriministeeriumile valdkonna ettepanekuna ja sisendina kavandatavatele arengusuundadele.
Muusikahariduse teemal toimuvad arutelud saavad väljundi kindlasti ka Haridus- ja Teadusministeeriumi strateegiaplaneerimisega seonduvalt, kuna institutsionaalselt on muusikakoolid seotud rohkem HTM-iga. Fookus on sel puhul aga erinev, keskendudes ilmselt hariduskorralduslikele aspektidele, mitte muusikahariduse kui protsessi kvalitatiivsele tulemusele.
 
Täiendav info: http://www.kultuuripoliitika.ee/. Kõnealused teemad olid jutuks ka Muusikanõukogu aastakoosolekul 15.12.2011, mille kohta Tiina Mattisen avaldas Sirbis ülevaated nr 1 ja nr 2.

No comments:

Post a Comment