Thursday 8 April 2010

Valeri Gergiev Eestis

Igapäevase ametnikutöö kõrvalt paberite keskelt ei jõua oma blogis kajastada kaugeltki kõiki kontserte, mida külastan, või - veel vähem - kogu Eesti muusikaelu selle kirevuses. Aga nüüd on tulemas 10. mail kontsert, mida jään huviga ootama - Peterburi Maria teatri orkestri ees Valeri Gergiev ja Eri Klas, kavas Tšaikovski 5. ja Šostakovitši 7. sümfoonia. Esmaklassiline kava, suurepärased esitajad.

Kuid veel on oluline kontekst - pärast seda, kui eestlased on oma Rahvusooperi lavale kutsunud mängima Vene tippinterpreedid, et koostöös Venemaa Rahvusliku Kuulsuse Keskusega tähistada Teise maailmasõja lõpu 65. aastapäeva (samal ajal, kui meie president külastab samal põhjusel Moskvat), on aeg-ajalt Eesti aadressil kõlanud süüdistused russofoobias, ajaloo võltsimises ja-teab-milles-veel küll lõplikult naeruväärseiks muutunud.

Maestro Gergievi on muidugi alati rõõm ka telerist näha (nagu nt Vancouveri olümpiamängude avatseremoonial), kuid eriti on tore teda Eestis tervitada. Eeskätt muusikuna nii oma teatri orkestriga (2005) kui ka Londoni sümfooniaorkestriga (2009). Ent kindlasti oleks samamoodi huvitavad kuulda tema kogemused teatrijuhina uue Maria ooperimaja ehitamisel (tuleb tunnistada, et seni maa-alustel korrustel edenenud ehitus Peterburis on muljet avaldava mastaabiga küll!), arvestades kasvõi seda, et 2018, kui Eesti on Euroopa Liidu eesistujariik, on plaanis ka Rahvusooper Estonia uue hoone avamine.

No comments:

Post a Comment