Monday 29 March 2010

Hõissa, EMP ja TMW!

Selleks korraks on siis Eesti Muusika Päevad taas läbi. Nagu ka teist korda toimunud Tallinn Music Week. Oma publiku leidsid nii heliloojate autorikontserdid kui rockirullimised. Järgmisel korral juhtub see kõik juba kultuuripealinna 2011 viljastavates tingimustes. Tahaks loota, et koos nende kahe ristumisel teoks saanud showcase-formaadis ülevaatusega, nagu seekord toimus 27.03 Mustpeade Majas. Tänavu võis EMPi ja TMW koostöö igatahes õnnestunuks lugeda - ja tänada südamest mõlema ettevõtmise korraldajaid. Süva- ja levimuusikuil on üha rohkem üksteisele öelda.

TMW raames toimus ka rida seminare, kus muu hulgas oli jutuks muusika eksport - ikka eelkõige selle levilisema poole pealt. Esinejad Islandilt, Rootsist ja Soomest esindasid tegusaid ja juba ammu tegutsevaid kontoreid koondnimega "Music Export" - ning rõhutasid muusikat kui pika perspektiiviga tulutoojat oma riigi jaoks. Mina sain esinejana (koos Georg Poslawskiga EAS-ist) tõdeda, et meil on muusikaekspordil veel kõvasti areneda. Need, kes veidigi suutnud laias maailmas kanda kinnitada (nagu näiteks Kerli Kõiv), on selleks pidanud enne Eestist ära minema. Või vähemalt oma kirjastamise- või muud õigused suurkorporatsioonidele loovutama. Eurovisiooni võit meil juba on, aga pole veel oma ABBA't, kes muu hulgas tooks kodumaale kirjastamistasud.

Aga inimesed, kes seda rida entusiasmiga ajavad, ning andekad artistid, keda esile tõsta, on meil ju algatuseks olemas. Huvitav on näiteks jälgida pianist Mihkel Polli manageri Juko-Mart Kõlari tegevust - kuidas õnnestub Sibeliuse Akadeemias õpitud raamatutarkusi käegakatsutavaks ärieduks muuta. Seda olulisem oli, et Tallinna tuli käima mitu mainekat ja heade sidemetega muusikatööstuse niiditõmbajat.

Mõnigi kolleeg on leidnud, et levimuusika kui loovtööstuse osa võiks pigem kuuluda majandusministeeriumi kompetentsi, et rõhutada selle valdkonna ärilist potentsiaali (kultuuriväärtuste rõhutamise asemel) - ning püüda saavutada poliitilisi kokkuleppeid mõne eduka ekspordiartikli lansseerimiseks selles valdkonnas. Paralleeliks on siinkohal toodud asjaolu, et Arvo Pärdi maailmakuulsuse kiiluvees on teistelgi Eesti süvamuusika loojatel olnud kergem muumaise publiku tähelepanu taotleda.

TMW eestvedaja Helen Sildna on oma intervjuus ajalehele Pealinn (01.02.2010) arvanud, et "meie bändid peaks saama riigilt tuuritoetust". Praegune aeg, kui kõik kultuurivaldkonnad on tugevalt kärbitud, pole sellise uue algatuse jaoks muidugi kõige sobivam. Kuid tulevikku silmas pidades võib sellel teemal kultuuripoliitika põhimõttelisel kujundamisel edasi rääkida küll.

Selle ja mõnegi teise teema edendamiseks jääb aga ühe muusikanõuniku aja-, energia- ja kompetentsiressurss paratamatult napiks. Vaja on nii pädevaid esindusorganisatsioone, kes oleks ministeeriumile head partnerid, kui nende tegevuse tagajärjel tugevnevat poliitilist tähelepanu. Praegu tundub, et positiivne areng on käivitunud. Edu igatahes kõigile asjaosalistele.

No comments:

Post a Comment