Wednesday 24 March 2010

Georg Ots 90

Kuulun esimesse põlvkonda, kes pole Georg Otsa oma silmaga ooperilaval näinud. Minu vahetu kokkupuude temaga oli lihtsalt väikese lapse pilguheit Võsu rannas tumedate prillidega onule, kelle ümber kõik täiskasvanud aupaklikult sosistama hakkasid. Arusaamine, et toosama lahke olemisega onu lauliski neid ilusaid laule, mis raadiost sageli kõlasid, tuli vististi veidi hiljem, kui teda ennast enam polnud. Siiski olen Otsa lauludega üles kasvanud ja tugevalt mõjutatud sellest fluidumist, mille ta oma publikule jättis, mistõttu on ta minugi jaoks jäänud erilise tähendusega lemmiklauljaks.

Hiljaaegu Peterburi Maria teatris käies kogesin, et Georg Otsaga seonduvad pärimused on väga elavana alles mitte ainult Estonia teatris, vaid ka Venemaa kultuurimetropolis. Võib kindlalt öelda, et Georg Ots kujundab tänaseni venelaste suhtumist Eestisse ja eestlastesse - ning ütlemata positiivses võtmes. See aspekt on väärt enamat kasutamist riikidevaheliste suhete kujundamisel.

Suur tänu igatahes kõigile inimestele ja institutsioonidele, kes aitasid Suure Laulja 90. sünniaastapäeva tähistada - eesotsas suurepärase galakontserdi korraldanud Rahvusooperi ning põhjaliku tele- ja raadioprogrammi koostanud Rahvusringhäälinguga. ETV suutis Otsa-teemaliste omasaadete pakkumisel hästi ära kasutada oma kaht kanalit - mistõttu veelkord sügav kummardus Heidi Pruulile ja teistele otsustajatele, kes suutsid 2008. aastal algavast masust hoolimata ETV2 käivitada. See otsus ja investeering on tänaseks end kuhjaga juba ära tasunud. Eraldi aitäh ka Jüri Kruusile tema visa töö eest helisalvestiste restaureerimisel, mille järjekordse viljana on meil nüüd olemas esinduslik Georg Otsa DVD. Ka Teatri- ja Muusikamuuseum on andnud oma väärika panuse päevakohase näituse ja postkaardikomplekti koostamisega.

Tundub, et Eesti avalikkus on suutnud vabaneda kümnekonna aasta tagusest krambist suhtumises Georg Otsa isikusse - eelkõige tema suhete pärast nõukogude võimuga. Kindlasti on oma roll olnud selles ka Marko Matverega peaosas linastunud mängufilmil ja menukal muusikalil. Sellega oleme andnud iseendale võimaluse nautida suure meistri imepärast loomingut ja tunda uhkust sellest, et sedavõrd andekas inimene on meie väikese rahva sekka sündinud.

No comments:

Post a Comment