Monday 8 March 2010

Peterburi Jaani kirikule torn

Käisin 6.-7. märtsil Peterburis, kus toimus sealsete eestlaste EELK Jaani koguduse suur tähtpäev - Jaani kiriku uue torniristi õnnistamine ning seejärel kogu tornikiivri tõstmine värskelt uuesti valminud kirikutorni tippu. Sellega lõppes ühtlasi kiriku taastamistööde üks etapp.

Ettevõtmine õnnestus igati. Ilm oli parim võimalikest - tuulevaikne ja päikesepaisteline. Ehitajad (Facio Ehitus eesotsas Valentin Gnezdilov'iga) näitasid end tublide ja oskuslike tegijatena. Nagu ikka, tõmbas korralduslikke niite kiriku taastamise fondi juht Jüri Trei Välisministeeriumist. Kohalik kogudus ja eestlaste kogukond (eesotsas Külli Sulg ja Viiu Fjodorova) tundis suurt rõõmu kauaoodatud sündmusest. Koos nendega rõõmustas ka Eesti peakonsulaat Peterburis. Ning muidugi oli põhjust rahulolu tunda ka "Eesti Kontserdi" direktoril Marko Lõhmus'el ja Aivar Mäe'l, kes tellijatena on regulaarselt Peterburi vahet sõitnud ja ehitusel silma peal hoidnud.

Meeldejääv elamus oli minu jaoks ka balletietendus Maria teatris (Konstantin Sergejevi 100. sünniaastapäeva gala stseenidega "Tuhkatriinust, "Raimondast" ja "Luikede järvest").

Loodetavasti õnnestub nüüd kiriku taastamis- ja sisustamistööd lõpetada aegsasti, et Vabariigi aastapäeva veebruaris 2011 oleks võimalik tähistada juba valmis saanud pühakojas. Ning Eesti Kontsert saab endale väärt kontserdipaiga maailma kultuurimetropolis kohe Maria teatri läheduses.

Sündmust kajastas oma uudistes kohalik Peterburi telejaam TV 100, Eesti Kontserdi pressiteate põhjal on materjale avaldanud ERR uudised, Eesti Päevaleht, Postimees. Seda, milline oli kiriku algne välisilme, näete siit Postimehe artikli fotolt ning kuivõrd teistsuguseks ehitati kiriku fassaad nõukogude aastail, võib näha siit fotolt.

No comments:

Post a Comment