Monday 24 January 2011

Lõuna-Sudaanile uus hümn

Koduste teemade vahele üks uudisjutt välismaalt, mida kuumast Aafrikast kaugel võib pidada meelt lahutavaks, kuid mida seal täie tõsidusega võetakse.

Sõltumatuse teele asunud Lõuna-Sudaan, mida aastakümneid räsis verine kodusõda, alustab 09.01.2011 toimunud referendumi tulemusena 09.07.2011 uut elu iseseisva riigina. Nagu ühele riigile kohane, peab tal olema ka hümn. Seda hakati mullu sügisel valima sealse juhtiva partei poliitbüroo poolt. Eelnevalt korraldati tekstikonkurss, kus esmalt oli sõelal 49 varianti ning lõpuks valiti välja kõlavad värsid, mis jutustavad piimast, meest ja töödarmastavatest inimestest, pealkirjaga "South Sudan Oyee". Tekstis kajastub lõunasudaanlaste veendumus, et nende kodumaa Niiluse orus ongi piibliloo Eedeni aed ja maailma tsivilisatsiooni häll.

Nagu sealtkandi ajalehed kirjutavad, on see tõsine identiteediga seotud teema. Mistõttu pole ka üllatavad blogijate teated, et vaidlusi on olnud palju. Õnneks on need olnud vist rahumeelsed. Pingeid on õhus jätkuvalt niikuinii, sest ka hümni tekst ei meeldi senises Sudaanis poliitiliselt domineerivale põhjapiirkonnale. Põhja-Sudaani inimesed on heledamanahalised ja valdavalt islamiusku, Lõuna-Sudaanis aga tumeda nahaga ning kas kristlased või loodususundite järgijad.

Ka hümni meloodia leidmiseks toimus ühes spordihallis suur avalik konkurss. Youtube-ist võib vaadata tulemusi - milline siis on uue riigi hümn.

No comments:

Post a Comment