Monday 24 January 2011

Toetused festivalidele ja konkurssidele

Täna, 24.01.2011 kirjutas minister alla käskkirja nr 36, millega kuulutas välja taotlusvooru toetusprogrammile "Muusikafestivalid ja -konkursid", mille juurde kuulub ka alaprogramm "Noor muusik".

Praeguste plaanide kohaselt on programmil tänavu kaks tähtaega, 11. veebruaril ja 9. septembril. Varem on olnud ainult üks tähtaeg aastas. 2011. a. riigieelarves on programmile eraldatud 138 049 eurot. Võrreldes 2010.a. riigieelarves olnud summaga (1 610 000 krooni) on programmi maht kasvanud ca 550 000 krooni võrra. Muidugi on see erand, kuna üldiselt avaliku sektoriga seotud kulutusi ei suurendata.

Muutused programmi tingimustes on eelnevalt kavandatud tihedas koostöös festivalikorraldajate huve kaitsva MTÜ-ga Eesti Muusikafestivalid, aga ka Eesti Muusikanõukoguga. Eesmärk on sügisese taotlusvooruga eraldada edaspidi toetusi eeskätt aasta algul ja kevadel toimuvatele festivalidele-konkurssidele. Sel moel saavad festivalid senisest varem oma toetuste osas selguse, mis aitab muuta üldisemalt muusikaelu korralduslikku külge stabiilsemaks ja efektiivsemaks. Näiteks - kevadel toimuv festival saab eelneval sügisel saadud toetusega oma esinejate lennukipiletid aegsasti ja odavamalt ära osta ning saab seejärel alustada süsteemsemalt nende turundamist. Tulemus võiks olla, et festivalidel selle võrra tulud suurenevad ja kulud vähenevad.

Seoses eurole üleminekuga muutusid mõningad piirmäärad, millest lähtudes toetusi määratakse:
- muusikafestivalide ja -päevade läbiviimiseks Eestis kogueelarvemahuga 20 000 eurot (seni 300 000 krooni) ja rohkem,
- alamprogrammist „Noor muusik“ ja muusika-alaste konkursside läbiviimiseks kogueelarvemahuga 10 000 eurot (seni 150 000 krooni) ja rohkem.

Toetuse miinimumsumma programmist “Muusikafestivalid ja -konkursid” on 2000 eurot (seni 30 000 krooni)ja alaprogrammist „Noor muusik“ 1000 eurot (seni 15 000 krooni).

Programmi tingimustes on mullusega võrreldes veel paar väiksemat muudatust, mille 2010. aasta lõpus programmikomisjoniga läbi arutasime.
Esiteks on toetuste määramisel hinnatavate nõuete hulgast kustutatud eraldi välja tooduna "omavalitsuse toetust projektile", kuna pole põhjust maha vaikida asjaolu, et omavalitsuste rahapaigutused kultuurivaldkonda on viimasel paaril aastal oluliselt vähenenud. Kui taotleja siiski saab omavalitsuse toetust näidata, on see igati tervitatav ja jätkuvalt soovituslik kaasfinantseering, ent ilmselt oleks hetkel siiski liiast seda tingimata nõuda kõigilt festivalidelt-konkurssidelt, millel regionaalset kultuuripilti avardav tähendus olemas.

Teiseks, seoses vajadusega finantseerida programmist IMC rahvusvahelist suursündmust sügisel 2011 Tallinnas (mille raames tähistame muuhulgas ka iga-aastast muusikapäeva), lisandus toetustele kvalifitseeruvate sündmuste kirjeldusse märge "erandkorras rahvuskultuuri jaoks oluliste süvamuusika valdkonda kaasavate tseremoniaalsete suursündmuste korraldamiseks".

Programmil "Muusikafestivalid ja -konkursid" on üldised nii taotluse vorm kui ka aruande vorm.

Kindlasti tasub igal taotlejal igaks juhuks üle vaadata, et ei oleks ministeeriumi ees aruandevõlgnevusi.
Veel paneks taotlejaile südamele, et kaasfinantseeringute puhul oleks selgelt ja õiges lahtris kirjas, kas näiteks Kultuurkapitalist taotletav summa on juba eraldatud (ja millises mahus) või on alles menetluses (ja milline on sel juhul vastamise tähtpäev) - täpselt nagu vormis kirjas.

Kui saadate taotluse digiallkirjaga, saatke see palun e-posti üldaadressile min (at) kul.ee. Kõik taotlused, nii digiallkirjaga kui paberil esitatud, palun dubleerivalt saata minule eero.raun (at) kul.ee, siis kogun taotlused komisjoni liikmete jaoks failidena. Nii säästame üheskoos paberit.


Edukat taotluste koostamist!

No comments:

Post a Comment