Tuesday 4 January 2011

Hea uus aasta

Ilusat ja õnnerikast uut aastat kõigile muusikainimestele!
Või, nagu kõlas üks pühade-aegne sms: kultuurset euroaastat ja eurost kultuuriaastat!

Alustasin oma aastat, nagu juba ammu tavaks, Viini uusaastakontserdi kommenteerimisega ETV-s - ning Eesti Rahvusringhäälingu poolt uusaastasoove oma vaatajaile soovides. Kohutavalt külm stuudio, kus tuli mikrofoni taga istuda, pani kohati küll mõtted hanguma. Aga kontsert oli ilus, Viini Riigiooperi uus muusikajuht Franz Welser-Möst tegi oma töö ka korrektselt ära. Kontserdi kordus on kavas N 06.01 kell 22.10.

Eriliseks tegi seekordse kontserdi muidugi asjaolu, et mullu 09.07.2010 Tallinnas Tornide väljakul toimunud Viini Filharmoonikute kammerkoosseisu esinemine jõudis vaheaja-filmi lõpuosas ülimalt esinduslikku rahvusvahelisse telepilti - miljonite vaatajateni rohkem kui 70 riigis. Vabaõhukontserdilt kõlas Johann Straussi ""Kaiser-Walzer'i" alusel komponeeritud Nico Dostal'i laul "Heut' macht die Welt Sonntag für Mich", solistiks ungarlanna Ildiko Raimondi. Sellest, et esimene kaader Tallinnast oli taas kord Nevski katedraali tornidega, ei peaks aga heituma, vaid pigem oskama seda Eesti turundamisel ära kasutada.

Austria jaoks on uusaastakontsert koos vaheaja-filmiga selgelt aasta esinduslikem globaalne maineprojekt, mille abiga arendatakse turismi ja edastatakse välispoliitilisi sõnumeid. Tallinna jaoks on oluline turundusvõit saada osa sellest filmist - ja ühtlasi ka eeldatavast tulevasuvisest turismivoost. Õnnitlused seetõttu mullusuvist kontserti korraldanud Tallinna Filharmoonia meeskonnale!

Õhtul sain teleri vahendusel osa Eesti Kontserdi ja Hennessy uusaastakontserdist, ERSO-t tuli algul planeeritud Neeme Järvi asemel juhatama Petr Altrichter. Solist Annely Peebo ja konferansjee Mikko Fritze olid oma rollis suurepärased ja innustavalt rõõmsameelsed. Telerist vaadates ja hiljem ka saalisviibinute muljete alusel jäi kontserdist üheselt positiivne mulje. Alles raadio-uudistest kuulsin, et Delfi oli teinud poleemilise uudisnupu sinistest rinnarättidest ja muust. Nagu viimases 03.01.2011 Delfi uudiseski kirjas - ministeerium kontserdikava ettevalmistamisega ei tegelenud.

Ministri kokkuvõte aastast 2010 jõudis eetrisse ETV aastalõpuprogrammis, ERR uudistes ning Postimehes ja Delfis.
Alanud aastal võiks need muusikute töörahu tõsiselt häirinud ja kohati ka poliitiliseks kiskunud kired küll vaibuda. ERSO-st oleks ajakirjandusel põhjust aga edaspidigi rääkida - ent eelkõige seoses suurepäraste esinemistega.

No comments:

Post a Comment