Wednesday 29 December 2010

Peterburi Jaani kirik ...

... avatakse pidulikult 20. veebruaril 2011. See saab olema üks kultuurielu aastasündmusi, sest Eesti saab meile kõige lähemas metropolis mitte ainult jumalateenistuste ja kontsertide korraldamise paiga, vaid üsnagi multifunktsionaalse kultuurikeskuse.

Kiriku taastamise protsess on tähendanud palju aja, närvide ja finantside kulu. Viimase osas on laekunud ka Riigikontrolli etteheited nende auditis "Investeeringute jaotamine Kultuuriministeeriumis" ja üldine hinnang, et "kultuurivaldkonnas investeeritakse objektidesse üle jõu". Kultuuriminister on selle osas seisukohal, et väljatoodud puudused ei ole oluliselt mõjutanud kultuuri- ja spordiobjektide edenemist, maksumust ega hilisemat ekspluatatsiooni - lisafinantseerimise vajadust ei kaeta teiste asutuste arvelt, vaid leitakse võimalusi eelarve koostamise protsessis olemasoleva raha piires (näiteks lõppenud tegevuste arvelt) või lisaraha koostöös Rahandusministeeriumiga. Aga eks see teema veel jätkub, kuna Riigikontroll otsustas pöörduda prokuratuuri. 24.01.2011 arutas teemat Riigikogu kultuurikomisjon (ERR raadiouudis). Nädal hiljem alustas prokuratuur kriminaalmenetlust.

Väga huvitatud on Eesti käsutuses oleva kontserdipaiga võimalustest mitte ainult Eesti Kontsert, kes sellealast tegevust seal igapäevaselt opereerima hakkab, vaid ka Läti ja Leedu kontserdikorraldajad. Kui kavandada mõnda suuremat kas Balti muusikute ühisprojekti või välisesineja turneed, saab selle pärast kontserte Leedus, Lätis ja Eestis lõpetada maailmalinnas Peterburis.

Jaani kiriku taastamist on toetanud ka Ülemaailmne Eesti Kesknõukogu.

Nende jaoks, kes aga pelgavad Peterburi sõita, kuna kardavad tolliraskusi, järjekorda piiril ja Leningradi oblasti auklikke maanteid, on positiivne uudis, et peale lühiajalist laevareisi saab vaid kolme ja poole tunniga sõita Helsingist Peterburi uhiuue kiirrongiga "Allegro".

Postimees.ee uudis 27.12.2010

No comments:

Post a Comment