Thursday 24 March 2011

Uus minister, uus koalitsioonilepe

Tänased teemad on jätkuvalt Eesti Muusika Päevad ja algav Tallinn Music Week, ent kahtlemata ka uue valitsuse selginev koosseis ja eile avalikustatud koalitsioonilepe. Alustagem viimasest.

Koalitsioonileppes on eraldi üsna põhjalik kultuuripoliitika peatükk, lisaks on kultuuri erinevas kontekstis mainitud ka teistes peatükkides. Kuna valitsusprogrammi põhirõhk on majandusel, on igati loogiline ka loomemajanduse jätkuv rõhutamine. Valitsus tahab edendada teadmuspõhist loomemajandust toetavat taristut, muuta EAS-i toetusmeetmed loomemajanduse eripäradele vastavaks, muuta Eesti tunnustatud loomemajanduse ja disainimaaks, lõimida sellega Eesti IT-kompetentsi. Toetatakse loomemajandust soosiva keskkonna väljaarendamist ning kaalutakse kultuuriministeeriumi loomemajanduse programmi suurendamist.

Üks väga oluline punkt väärib tervikuna refereerimist: "Kultuurile mõeldud rahaeraldiste, sealhulgas Euroopa Liidu toetuste suurendamine: seisame selle eest, et EL järgmise finantsperspektiivi rahastamiskavades ja piiriülese koostöö programmides oleks kultuurivaldkonnal ja loomemajandusel senisest suurem osakaal."

Kultuuriekspordi edendamiseks soovib valitsus luua "EASi ekspordi arendamise toetuste kõrvale kultuuriekspordi toetusmeetme, et valdkonnaspetsiifikat arvesse võttes toetada loomemajanduses tegutsejate võimalusi välisturgudel läbilöömiseks", samuti toetada valdkondliku arenduskeskuse tegevust esimesena mainituna just muusika valdkonnas, eesmärgiga "soodustada ettevõtlust, kasvatada ekspordipotentsiaali, luua toimivad klastreid ja soodustada koostööd loomeettevõtete ja teiste majandusharude vahel".

Konkreetselt muusikaga seoses nimetab koalitsioonilepe lisaks muusika arenduskeskusele veel lubadust Eesti Rahva Muuseumi kõrval valmis ehitada ka Tallinna Muusikakeskkooli uus hoone ning jätkata koolide varustamist muusikariistadega.

Kultuuriministri ametikohale võimalikke kandidaate pakkus ajakirjandus üsna usinalt. Peaminister esitles aga lõpliku kandidaadina senist justiitsministrit. Rein Lang sai muusikaringkondadele tuntuks esmalt seoses kergema žanriga - Tartu levimuusikapäevade korraldajana ning Tallinna Linnahalli (kunagise tippstuudio ja maineka kontserdipaiga) ja klubi "Muusik" asedirektorina. Seejärel oli ta aga aktiivselt seotud koorimuusikaga, 1991. aastal toimunud ida-lääne laulupeo "Laulusillad" ("Bridges of Song") peakorraldajana. Niisiis on minister professionaal ka kontserdikorralduse valdkonnas. Hilisemal ajal on Rein Lang olnud paljudele tippmuusikutele hinnatud nõuandja, muuhulgas Eesti Kontserdi loomenõukogu liikmena 19982001. Aktiivse teatrikülastamise kõrval leiab ta tihti aega ka kontsertide jaoks.

Oktoobris 2010 pälvis justiitsminister Rein Lang Soomes Tampere linna poolt korraldatud üritusel "Musiikki & Media", Soome muusikatööstuse auhinnagaala raames esimest korda välja antud eriauhinna Tampere Music Award - panuse eest Eesti muusikavaldkonna arendamisel juba nõukogude ajal ning autorikaitse küsimustega tegelemise eest.

Rein Langi esimene intervjuu kultuuriministrina ilmus Sirbis 08.04.2011, seejärel aga oli Kuku-raadio eetris saade "Vanamehed Kolmandalt" 10.04.2011. Esinedes TV3 saates "Kolmeraudne" 14.04.2011, rõhutas Rein Lang muu hulgas, et EMTA saalikompleks tuleb kindlasti valmis ehitada. Intervjuus Postimehele 16.04.2011 toonitas minister, et eesti kultuur vajab mänedžere.

No comments:

Post a Comment