Tuesday 15 March 2011

ERSO direktor: Kadri Tali

Täna otsustas kultuuriminister oma käskkirjaga, lähtudes konkursikomisjoni 14.03.2011 protokollist, määrata järgnevaks kolmeks aastaks ERSO direktoriks Kadri Tali. Uus direktor alustab tööd 21. märtsil ning võtab asjaajamise üle (nagu ministri 15.03.2011 käskkiri nr 150 käsib) seniselt direktori kohusetäitjalt Anneli Unt'ilt.

Et ainult töö tegijat kiitma ei jääks, tahaks Annelile siinkohal avaldada siirast tänu ERSO juhtimise eest viimasel neljal kuul, mille sisse jäi palju pühendunud tööd raamatupidamise, töölepingute ja maksuvõlgnevuste teema korrastamisega, aga näiteks ka mõlema tema juhitud kollektiivi Grammy-nominatsioon. Nüüd saab Anneli taas keskenduda üheselt Eesti Filharmoonia Kammerkoori juhtimisele.

Kadri Tali määramisest riigiasutuse juhiks tegi Kultuuriministeerium pressiteate, selle alusel on uudiseid teinud juba err.ee, Delfi.ee, postimees.ee ja epl.ee, samuti ETV Kultuuriuudised 20.02.2011.

Avaldatule lisaks võiks öelda, et oluline oli konkursikomisjoni jaoks seegi aspekt, et kui kõik kuus vestlusvooru kutsutud kandidaati olid ERSO kollektiiviga silmast silma kohtunud ja oma seisukohti tutvustanud, pälvis just Kadri orkestrantide seas kandidaatidest kõige rohkem toetust. (Selguse huvides olgu siiski märgitud, et see kohtumine ei olnud konkursi ametlik osa ega ministeeriumi poolt korraldatud, vaid üheselt orkestri initsiatiiv).

Soovin Kadrile kiiret ja edukat sisseelamist uude ametisse. Orkestri ehk töövõtjate toetus tal juba on, aktiivse ühiskonnaelu tegelasena on tal ilmselt ka avalikkuse laiem toetus - kuigi see ei olnud konkursikomisjoni jaoks otsust langetades argumendiks. Esmased olid ikkagi tema läbimõeldud visioon ERSO arengust lähiaastatel ja põhjalik kogemustepagas, mis on kogunenud 15 aasta jooksul Põhjamaade Sümfooniaorkestri tööd juhtides, aga ka viimase koostöösidemetest ERSO-ga.

Põhjamaade Sümfooniaorkester (PSO) on kahtlemata omaette fenomen meie muusikaelus. Umbes kaks kolmandikku selle orkestrantidest on pärit erinevatest riikidest väljapool Eestit, näiteks klarnetit mängib endine Läti kultuuriminister Dalderis. PSO-le on toonud edu Anu ja Kadri visa ja vapper töö, omanäolised kontserdikavad, stabiilselt kõrgel tasemel turundus ja fundraising ning oskus motiveerida kõiki ettevõtmise osalisi. Nõnda on PSO saavutanud (eriti projektiorkestri kohta!) tugeva organisatsioonikultuuri ja tipptasemel muusikute ühise hingamise, mis väljendub kontserdilaval kõrge kvaliteediga kokkumängus ja ehedas musitseerimisrõõmus. Ühtlasi on Kadri ja Anu oskuslikult käivitanud orkestriga seonduva haridusprogrammi ja last but not least, toonud sümfooniakontsertidele täiesti uue publiku. Seetõttu on mul siiralt kahju, et suuresti majandussurutisest tingituna ei ole Eesti riigil alati võimalusi aidata kaasa PSO heade ideede teokssaamisele nii palju, kui PSO vääriks.

Üks, kuigi kindlasti mitte ainus Kadri ees seisvatest ülesannetest, on ERSO-le peadirigendi leidmine. Selles osas palun kõiki huvilisi anda Kadrile aega atra seada - see vastutusrikas valik vajab rohkelt süvenemist, kohtumisi ja läbirääkimisi. Liigselt kiirustada seejuures ei tohi. Riskeerin kurvastada aga paljusid Anu Tali talendi austajaid (kelle hulka ka ise kuulun - juba ajast, kui koos Anuga alustasime dirigeerimisõpinguid õpetaja Elo Üleoja juures). Väidan nimelt, et Anu tulek ERSO peadirigendiks ei ole praegu aktuaalne teema. Seejuures pole põhjuseks mitte ainult korruptsioonivastase seaduse vaim ja kirjatäht, vaid kindlasti ka Anu väga hoogne rahvusvaheline karjäär. Anu Talil on tugev positsioon maailma ühe mainekaima agentuuri Harrison Parrott'i dirigentide seas, mistõttu on tal väljaspool Eestit tihedalt tööd väga väljapaistvate orkestrite ees.

Pikemalt rääkis Kadri Tali oma tööalastest sihtidest Vikerraadio Reporteritunnis 01.04.2011.

No comments:

Post a Comment