Monday 14 February 2011

Grammyd eestlasteta

Tõesti lootsin, et tänavu mõni Grammy ka Eestisse tuleb - oli ju seekord lausa kolm CD-d konkureerimas. Paraku lootus ei täitunud. Õnnitlegem aga lähinaabreid Soomes (helilooja Kaija Saariaho) ja Peterburis (Maria teatri solistid Ildar Abdrazakov ja Olga Borodina), kellel see õnnestus. Tjah, kas see just lohutus on, aga Justin Bieber jäi ka seekord ilma ... :-)

Tõsi, Arvo Pärt võib sel aastal ka ise ilma Grammyt saamata samas kontekstis ikkagi lisatähelepanu pälvida, sest 109 kategooriast ühe kõige olulisema, "Album of the Year" võitja ansambel Arcade Fire on korduvalt Pärdi loomingut nimetanud ühe olulise muusikalise mõjutajana. Inspiratsioonialikana on Pärdi muusikat esile toonud viimasel ajal ka näiteks Sting ja Peter Gabriel.

ERR 14.02 uudisele täienduseks: peale kaasaegse klassikalise heliteose kategoorias kandideerinud Arvo Pärdi 4. sümfoonia CD olid võistlemas ka parima kooriesituse kategoorias Eesti Filharmoonia Kammerkoori „Baltic Runes“ Paul Hillieri dirigeerimisel ning šveitsi-hollandi helilooja Frank Martini oratoorium "Golgotha", mida esitavad teiste seas ERSO ja EFK.

Teine uudis räägib Kultuuri Koja kokkutulemisest 22. veebruaril, eeskujuks Kaubandus-Tööstuskoda. Initsiatiiv on ju iseenesest positiivne. Kindlasti on aga sellise uue algatuse juures oluline hoida pragmaatilist lähenemist ja leida kiirelt veenvad vastused paljudele küsimustele. Näiteks: kes ja kuidas saavad loodava koja liikmeks (võimalikud erinevused skaalal üksikisikud - MTÜ-d - riigiasutused - esindusorganisatsioonid), milliseid teenuseid ja kuidas tahab loodav koda oma liikmetele pakkuda, kuidas moodustub eelarve jne.

No comments:

Post a Comment