Friday 18 February 2011

Eelarveperspektiiv 2012-2015

Eesti majanduses on taastunud üle 6%-line kvartaalne kasv ja endised tööstustootmise mahud, eksport on tugevalt tõusnud, kütus ja toit aina kallinevad. Nii ütleb Rahandusministeeriumi 15.02 majanduse ülevaade. Ministeeriumi seisukoht eelarvestrateegia uuendamisel (pressiteade 14.02) on, et hoolimata oodatust kiiremast majanduskasvust ja paremast maksulaekumisest eelolevatel aastatel riigiasutuste tegevuskulude kasvu ette ei nähta.

"See tähendab, et lisanduvad ülesanded tuleb ellu viia olemasolevate ressursside veel parema kasutamise arvelt. Uute tegevuste esmaseks ja ainsaks arvestatavaks eelarveliseks katteks saab olla sääst ja prioriteetide seadmine valdkonnapoliitikates," ütleb Rahandusministeerium. "Oleme aastast 2008 endiselt puudujäägis, peame taastama pensioni teist sammast ning majanduskasvuga toimub ka paljude seadusega määratud kulude automaatne suurenemine," rääkis minister Ligi. Ta on seadnud prioriteediks kasvavate sotsiaalkulude tingimustes valitsussektori eelarve ülejäägi ja reservide taastamise hiljemalt aastal 2013.

Mida see tähendab muuhulgas Kultuuriministeeriumi valitsemisalas, seletavad lahti "Riigi eelarvestrateegia 2012–2015 koostamise lähtealused". Esiteks - tugiteenused tsentraliseeritakse: järgneva nelja aasta jooksul on kavas tsentraliseerida kõikides valitsemisalades finants-, personali- ja palgaarvestus ning võtta kasutusele e-arved. Samuti tsentraliseeritakse hangete läbiviimine ja kinnisvara korraldus. Ministeeriumid peavad enam jälgima asutuste jooksvaid väljamakseid, et võtta antud info aluseks eelarveotsuste tegemisel.

Kultuuriministeeriumil pole põhjust loota, et nii fikseeritud kulud kui vabad vahendid võivad rahulikult ja ilma lisataotlusi esitamata jääda saavutatud tasemele (rääkimata nende kasvust). Eelarveprotsessiga kaasnev telgitagune töö kujuneb aktiivseks. Oluline on kindlasti ka sellega kaasnev kommunikatsioon - kasvõi selleks, et tõsta Eesti elanike teadmisi rahaasjadest (kui tsiteerida Rahandusministeeriumi põhiseisukohta, tulenevalt finantskirjaoskuse uuringust).

No comments:

Post a Comment