Friday 18 February 2011

Toetused heliloomingule

Täna, 18.02.2011 kirjutas minister alla käskkirja nr 94, millega kuulutas välja taotlusvooru toetusprogrammile "Heliloomingu tellimine". See on viimane tänavu avanev muusikaprogramm.

Praeguste plaanide kohaselt on programmil tänavu kaks tähtaega, 4. märtsil ja 16. septembril. Riigieelarves on programmile eraldatud 159 779 eurot ehk ca 2 500 000 krooni. Mullu oli vastav summa 847 500 kr. Seni kõige suurem oli programmi maht 2008. aastal, nimelt 1 500 000 krooni. Nüüd on siis see programm saanud tänu poliitilisele toetusele kasvada rekordtasemele, sealhulgas on alamprogrammina taastatud resideeriva helilooja toetus.

Programmil "Heliloomingu tellimine" on spetsiaalne taotluse vorm. Senine aruande vorm on aegunud ja kuulub lähiajal muutmisele.

Kindlasti tasub igal taotlejal igaks juhuks üle vaadata, et ei oleks ministeeriumi ees aruandevõlgnevusi.
Veel paneks taotlejaile südamele, et kaasfinantseeringute puhul oleks selgelt ja õiges lahtris kirjas, kas näiteks Kultuurkapitalist taotletav summa on juba eraldatud (ja millises mahus) või on alles menetluses (ja milline on sel juhul vastamise tähtpäev) - täpselt nagu vormis kirjas.

Kui saadate taotluse digiallkirjaga, saatke see palun e-posti üldaadressile min (at) kul.ee. Kõik taotlused, nii digiallkirjaga kui paberil esitatud, palun dubleerivalt saata minule eero.raun (at) kul.ee, siis kogun taotlused komisjoni liikmete jaoks failidena.

Heliloomingu tellimise teemal ilmutas Postimees 06.02.2001 olukirjelduse "Muusikamaastik on talviselt hangunud ehk heliloojate toimetulek tänapäeva Eestis". Mõnigi tsitaat on seal intervjueeritavate sõnul ebatäpselt toodud, aga iseenesest on ju hinnatav, et Postimees heliloojate käekäigu vastu huvi tunneb.
Täna, 18.02 lõpeb taotluste esitamise kultuuriministri poolt eraldatavatele stipendiumidele.
Ülehomme, 20.02 on järjekordne Kultuurkapitali taotluste tähtaeg. Helikunsti sihtkapital ootab seejuures taotlusi eristipendiumidele:
- interpreedi aastastipendium
- õppestipendium (õpinguteks välismaa kõrgkoolis)
25.02 on programmi "Eesti muusika rahvusvahelisel areenil" taotluste tähtaeg.

Varem avanenud Kultuuriministeeriumi programmidesse - "Eraõiguslikud kontserdikorraldajad", "Eraõiguslikud muusikakollektiivid" ning "Muusikafestivalid ja -konkursid" (sh alaprogramm Noor muusik) laekus palju taotlusi, mistõttu nende süstematiseerimise jm töötlemisega jagub veel üksjagu tööd. Komisjonid kogunevad esitatud taotlusi arutama alates märtsi algusest.

No comments:

Post a Comment