Wednesday 23 February 2011

Peterburi Jaani kirik avatud

Pühapäeval, 20.02.2011 avati pidulikult Peterburis Jaani kirik. Selle taasavamisel osalesid president Toomas Hendrik Ilves, välisminister Urmas Paet ja kultuuriminister Laine Jänes. Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Andres Põder koos teiste vaimulikega õnnistas armulauatarbed ja kirikukellad ning viis läbi taasavamise jumalateenistuse. Venemaa poolelt oodatud külalised, Peterburi kuberner Matvijenko ja kultuuriminister Avdejev jäidki kahjuks tulemata. ETV tegi satelliidi kaudu samal õhtul eetrisse jõudnud ülekande kiriku pühitsemisest, AK tegi uudise, Postimees tegi fotosid. 24.02 jõuab ETV eetrisse ka 20.02 õhtul toimunud avakontsert, samuti uus dokumentaalfilm "Jaani torn Peetri linnas".
Kõigile, kes Peterburi lähiajal satuvad, soovitan võimalusel Jaani kirikus toimuvaid kontserte, kus esinevad Eesti ja Peterburi tippmuusikud.
----------
1994. aastal Peterburis tegevust alustanud eesti kogudus pöördus 1996. aastal Peterburi kuberneri poole kirjaliku palvega kirik ja tema juurde kuuluvad hooned tagastada. Kirikuhoone anti kogudusele tähtajata tasuta kasutamiseks 1997. aastal, mis ajast on ette valmistatud ka kiriku taastamisprotsessi.

Jaani kirikul on ajalooline koht ka eesti rahvusliku liikumise keskusena. 26. märtsil 1917 läks 40.000 eestlast kiriku eest sinimustvalgete lippudega rongkäigule. See oli eestlaste esimene avalik eneseteadvuse väljendus.

Mullu novembris möödus selle eestlaste rahaga Tsaari-Venemaa pealinna ehitatud kiriku sisseõnnistamisest 150 aastat. Peterburi Jaani kirik avati esimest korda 1860. aastal. 1930. aastail keelustas nõukogude võim jumalateenistused ja lasi rajada kirikusse ehitustrusti kontori ning ehitada hoonesse vahelaed ja bürooruumid. (BNS 11.02)

No comments:

Post a Comment