Friday 11 February 2011

Kultuuri väärtustamisest ...

... on räägitud palju ja mitte ainult viimasel ajal. Huvitav on lugeda sel teemal kindlasti erinevaid algallikaid - näiteks statistikat, sotsioloogilisi uurimusi ja poliitilisi programme. Järgnevalt toon mõned lingid.

Eesti Päevaleht tellis küsitluse firmalt Klaster. Tulemusena järeldus: enamus inimesi arvas jaanuari lõpus, et Eesti järgmine suur eesmärk peaks olema oma rahvuse ja kultuuri säilitamine (EPL 07.02.2011). Kui aga vastajatel paluti panna järjekorda järgmise nelja aasta suurimad prioriteedid, andes valikuteks tööpuudusega võitlemise, majanduse, hariduse, lapsetoetuse ning kultuuri, jättis 60 protsenti vastanutest kultuuri viimaseks (EPL 11.02.2011).

Statistikaamet teab, et populaarseimad kultuurisündmused on kontserdid ― 57% linna- ja 50% maaelanikest käis aasta jooksul kontserdil. Veel enam käimist takistavad eeskätt kõrged piletihinnad (pressiteade 19.01.2011). Uuringu küsimustikus on olemas küll küsimus vaba aja kasutamise kohta (I12), "mitu korda käisite kontserdil", aga seal ei eristata riiklikke ja erasektori kontsertikorraldajaid. Samuti pole võimalik öelda külastuste koguarvu. Statistikaamet loodab aga muusikasektori vaatluse taastada.

Omamoodi kultuuri väärtustamise taset näitab seegi tõik, et tänases 11.02 Postimehes on terve lehekülg kallist leheruumi jäetud Eurolaul 2011 lati alt läbi võistulaulude arvustamisele, kusjuures seda teeb ... sporditoimetus.

Enne 06.03.2011 toimuvaid Riigikogu valimisi on põhjust kindlasti üle lugeda erakondade valimisplatvormid, sealhulgas nende kultuuripoliitiline osa. Sel teemal avaldas EPL 12.02.2011 "Kiirkollaaži parteide kultuuripoliitikast", Postimees aga 26.01.2011 vestlusringi. Sekka võib lugeda ka 1998. aastal Riigikogu poolt heaks kiidetud Eesti riigi kultuuripoliitika põhialuseid ning Rahandusministeeriumi koostatud erakondade valmislubaduste mõjude analüüsi.

Viimasest selgub (märgusõna "kultuur" abil) näiteks, et:
- Keskerakond lubab kultuuriürituste käibemaksu langetamist 20%-lt 9%-le, sotsiaaldemokraadid veelgi enam, 5%-le;
- Reformierakond lubab kultuuritöötajate palkade ühtlustamist haridustöötajatega 2014. aastaks Eesti keskmisele tasemele (899,94 eurot - mille jaoks oleks vaja tõusu ca 4% ehk 34,6 euro võrra praeguselt 865,32 euro suuruselt tasemelt). Sama lubavad sotsiaaldemokraadid - kõrgharidusega kultuuritöötajate palgaläbirääkimiste lähtepunktiks võtta mainitud Eesti keskmise palga;
- Sotsid lubavad suurendada füüsilise isiku tulumaksust KOV-idele laekuvat osa, millega kindlustada rohkem vahendeid muuhulgas kultuuriinvesteeringuteks;
- Sotsid lubavad taastada õppelaenude hüvotamise kultuuri- ja haridustöötajatele;
- Sotsid lubavad laiendada kultuuriesindajate võrgustikku välisriikides;
- Reformierakond lubab üldisemalt raamatukoguteavikute ostumahu tõusu masu-eelsele tasemele, sotsid lubavad rahvaraamatukogudele riigi kulul kultuuriajakirjade tellimist;
- IRL lubab arendada huviharidust lasteaedades (sh muusikakasvatust).


- Reformierakond
- Keskerakond (XIII osa)
- Isamaa ja Res Publica Liit
- Sotsiaaldemokraatlik Erakond
- Rohelised
- Eestimaa Rahvaliit

- Iseseisvuspartei
- Kristlikud Demokraadid
- Vabaduspartei - Põllumeeste Kogu

No comments:

Post a Comment