Wednesday 7 December 2011

2014.a. laulupeo juht: Hirvo Surva

2014. aasta üldlaulupeo kunstiliseks juhiks valiti 28.11.2011 Hirvo Surva - ja üldtantsupeo juhiks Maido Saar. Kolmevoorulise valikusõela ette laekus tähtajaks viis tööd, mille seast valiti välja Hirvo Surva kavand "Ajalootund".

Tantsupeo ideekavandi konkursi võitis 13 esitatud kavandi seas töö nimega «Puudutus», mille arendamises osalesid Maido Saar, Kalev Järvela, Toomas Lunge, Aarne Saluveer ning mille autoriks on Sten Weidebaum.

XXVI laulupidu ja XIX tantsupidu toimuvad 4.–6. juulil 2014. aastal.

See uudis, mis on ju suurearvulise laulu- ja tantsupeo pere jaoks ju väga oluline, sai kahjuks liiga vähese meediatähelepanu osaliseks (siiski err.ee, Postimees, Delfi). Kiidan aga põhjalikuma saatelõigu eest Klassikaraadio 03.12.2011 Helikaja - sellest saatest saabki minu arvates kõige parema ülevaate muusikaelus toimuva kohta.

28.11.2011 toimunud Eesti Muusikaõpetajate Liidu, Kooriühingu ning Laulu- ja Tantsupeo SA ümarlaual kaardistasime eelmise noortelaulupeo ettevalmistusprotsessi plusse ja miinuseid ning püüdsime ilmnenud kitsaskohtadele leida lahendusi. Üks olulisemaid järeldusi oli, et ajaliselt liiga kokkusurutud laulupeo ettevalmistusprotsess pingestab kogu järgnevat tööd ja tekitab täiendavaid riske ka peo kvaliteedi osas. Nüüd, kui Hirvo Surva seab oma meeskonna kokku ning uue peoni on aega kaks ja pool aastat, on aega parasjagu - kuid mitte ka liiga lahedalt. Uuel aastal toimuvad töökoosolekud saavad juba toimuda Hirvo ja tema meeskonna aktiivsel osalusel. Muu hulgas sai räägitud teema, et Eesti Vabariigi 100. aastapäev aastal 2018 ei vaja markeerimiseks tingimata laulupidu, ülejärgmine pidu saab toimuda 2019. aastal, kui täitub 150 aastat esimesest üldlaulupeost.

Mis aga puutub veel Helikajasse, siis lõbus võrdlusmoment tekkis septembris, kui Tallinna Jaani kirikus 26.09.2011 toimunud Vox Clamantise ja Dhafer Youssef'i kontserti käsitlesid nii 28.11.2011 Õhtuleht kui  kontserdijärgne Helikaja (pole enam veebis leitav). Ajaleheartikkel keskendus täielikult episoodile, kus natuke napsine kunstiklassik kontserdi kõnet pidama hakkas, raadiosaade läks sellest aga teadlikult mööda ja keskendus kõlanud muusikale. Adekvaatsema ülevaate toimunu kohta andis minu arvates ikka Helikaja.

No comments:

Post a Comment