Wednesday 14 December 2011

Muusika turismiedendamisele appi

EAS korraldab praegu Saksamaal kolmenädalast turismikampaaniat (vt ERR uudist), mis kutsub sakslasi Eestisse kultuuripuhkusele. Kampaania keskendub Nordrhein-Westfaleni liidumaa ja selle suuremate linnade, Düsseldorfi ja Kölni elanikele. Kampaaniat korraldab EAS Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest.

Kampaania sihtgrupiks on üle 45-aastased ajaloo- ja kultuurihuvilised, haritud ja pigem kõrgema sissetulekuga sakslased, keda kõnetatakse sealses kultuuriruumis tuntud Eesti kultuuritegijatega nagu helilooja Arvo Pärt, dirigent Paavo Järvi, disainer Liina Viira, aga ka Saksamaal resideeriv Eesti päritolu dirigent Kristiina Poska ja "Polli päevikutes" mänginud tuntud saksa näitleja Edgar Selge.

Muusika väljendusvahendite peale rõhub ka kodumaine AHHAA teaduskeskus Tartus, mille näitust "Helisev füüsika" väga kiidan. Sisekujundus on suurepärane, eksponaadid leidlikud ja harivad. Ainus asi - need arvuti-põhised atraktsioonid kipuvad ka kergelt rikki minema, mistõttu keskus võiks nende töökorras olekul pidevalt silma peal hoida. Aga suund teadust atraktiivseks teha just läbi muusika on igati õnnestunud.

Resümee: Lähtudes kasvõi Tunne Kelami tsitaadist  "Eesti parim julgeolekutagatis on meie tuntus ja hea nimi, muule palju loota ei saa.", on põhjust väita, et muusika roll on Eesti jaoks kaugelt suurem kui lihtsalt ühe kauni kunstina ja väsinud tööinimeste lõõgastusvahendina. Eesti tuntuse tugevdamisel ja hea nime kehtestamisel on meie muusikakultuur vahend number 1.

Turistid, kelle jaoks see sõnum on oluline, on kõige kasumlikumad - nad on maksujõuline ja tsiviliseeritud sihtgrupp (mitte jõuravad õllesõbrad), kelle huvi ongi mitte päevane shoppingu-kruiis, vaid õhtused kultuuriüritused ja koos sellega ka kõige suurem tuluallikas Eesti jaoks - ööbimine siinsetes hotellides. See on sihtgrupp, kes teavad, et Beethoven ei ole ainult koer, aga ei nõua temalt ka ainult klounaadi - kui tsiteerida aastatetaguseid artikleid Tiia Tederilt (Postimees 22.11.2005) ja Andres Siitanilt (Postimees 28.11.2005).

Tagatipuks - kui rääkida muusika osast Eesti maine kujundamisel, soovitan vaadata Vabariigi Presidendi 2011.a. e-jõulukaarti, mis põhineb Arvo Pärdi uuel palal "Vater unser".

No comments:

Post a Comment