Monday 19 March 2012

EMP algab muusikaga

Eesti Muusika Päevad toimuvad igati sobilikult kevade alguses, sest see sündmus on kultuuripildis ikka toiminud värskendava kevadvihmana. Seekord siis on teemaks bänditegemise vaim ja vaimustus.
Vt EMP-i kava.

Vahepalaks üks väike lugu. Olen alati Pärnu vahet sõites tundnud heameelt Muusika-nimelise küla pärast Kernu vallas. Et näe, kui tore nimi. Nüüd aga tuleb välja, et ei viita see nimi midagi kaunile helikunstile. Ehk teisisõnu viktoriiniküsimus: kes või mis on "muusikas" (Wiedemanni sõnaraamatu andmetel)?

Ei ole see ka mingi magus mari, kuigi käändub nagu "maasikas", vaid tuleneb tõenäoliselt venekeelsest sõnast "mužik". Tähenduse taust on aga see, et Pärnust Tallinna poole reisijaid kimbutasid vanadel aegadel teeröövlid, kes näiteks Liivi sõja ajal olid sageli idast tulnud moskoviidid. Alles siis, kui süütud reisijad jõudsid enne Tallinna üle jõe viinud silla taga asunud külani, võisid nad tunda end pääsenuna. Mistõttu too küla hakkaski kandma Pääsküla nime. Päästev sild on tänaseni maantee kõrval alles.

Niisiis - nuta või naera, aga - muusikas on teeröövel (vene päritolu).

Kohtume EMP-il. ;-)

No comments:

Post a Comment