Friday 23 March 2012

Toetused välisesinemistele

Kultuuriminister Rein Lang kuulutas oma 23.03.2012 käskkirjaga nr 89 välja toetused programmist "Eesti muusika rahvusvahelisel areenil".

Kultuuriministeeriumile laekus tähtajaks 03.02.2012 programmi 70 taotlust kogumahus 480 032 eurot. Komisjon jaotas toetusteks ühtekokku 134 285 eurot 42 projektile. Tänavu enam taotlusvoorusid ei tule. Niisiis oli raha jagada ligi kaks korda rohkem kui mullu, ent taotluste kogumaht kasvas sama palju. Teadet on märganud nt Delfi.ee, uudised.err.ee ja postimees.ee.

Ministeeriumi pressiteate jaoks oli mu sõnum järgmine: välisesinemised on Eesti muusikutele asendamatu osa professionaalsest karjäärist ja ühtlasi inspiratsiooniallikas värskete ideede sünniks. Riigipoolsed toetused võimaldavad oluliselt laiendada Eesti kultuuri kandepinda ja tugevdada Eesti mõjujõudu ka üldisemas plaanis. Meil on palju suurepäraseid muusikuid, kelle üle võime õigusega uhked olla ja nende talenti maailmaga jagada.

Rahvusvahelistumine on Eesti muusikaelu pealisülesanne nr 1. Seetõttu on välistegevuse finantseerimine jätkuvalt väga oluline ka ministeeriumi jaoks - ning ka ühes teises programmis. Programmist "Eesti kultuur maailmas" eraldas minister kokku 172 000 € oma 08.03.2012 käskkirjaga nr 75 ja 15.02.2012 käskkirjaga nr 55. (vt ka 09.03.2012 pressiteadet). Sel programmil pole tänavu tähtajaga taotlusvoorusid. Kuigi programmist toetatakse kõikide kaunite kunstide alaseid välisprojekte, saab sealt kõige enam toetust muusika, hinnanguliselt vähemalt umbes poole kogu programmi mahust.

Kõige enam sai toetusi tänavune Eesti muusikaelu välistegevuse suurprojekt, mis sünnib tihedas koostöös kohapealsete korraldajate ning Eesti Välisministeeriumi ja Mehhiko suursaatkonnaga Helsingis - Arvo Pärdi autorikontserdid Mehhikos, esitajateks EFK, TKO ja maestro Tõnu Kaljuste. 40 000 € läheb sellega seoses Eesti Filharmoonia Kammerkoorile. Tallinna Kammerorkestri esinemisi Mehhikos toetati 6500 euroga, kontserte Permi Rahvusvahelisel Orelifestivalil ja Moskva Konservatooriumi väikeses saalis toetati 5900 euroga. Eesti Kontsert sai 20 000 eurot Rahvusmeeskoori kontsertide korraldamiseks Itaalias. Rahvusmeeskoori kontsertreisiks Valgevenes eraldati 3100 eurot. Ewert and the Two Dragons kontserttuuri Prantsusmaal toetati 2000 euroga, Triinu Tauli grupp sai eesti pärimusmuusikat tutvustava kontserttuuri läbiviimiseks USAs 2500 eurot.

Kindlasti pole liiast välja tuua ka uudis, et Eesti Autorite Ühing toetas 35 000 euroga muusikaekspordi projekte. Ainult et EAÜ, kelle kommunikatsioonitegevuse puudustest on korduvalt räägitud, võiks ka ise oma kodulehel selle info selgelt välja kuulutada. Klassikalisema poole pealt said toetuse nt Põhjamaade Sümfooniaorkester, Tallinna Filharmoonia, Heinavanker ja Andres Siitani agentuur. 6-liikmelisse komisjoni kuulusid Jüri Makarov (Viljandi Kultuuriakadeemia), Danel Pandre (Crunch Industry), Maria Mölder (Eesti Heliloojate Liit), Kristiina Alliksaar (Tallinn Music Week), Kristjan Mazurtšak (JazzLiit) ja Juko-Mart Kõlar (EME, komisjoni esimees). Taotlusi laekus 44 ja taotletav summa oli kokku 184 841 eurot, mis on üle 5 korra rohkem kui jaotatav summa.

Juko-Mart omalt poolt kommenteeris otsuseid Delfis. Varem on ta kirjutanud, et "Eesti muusikatööstus elab paremini kui kunagi varem".

No comments:

Post a Comment