Sunday 13 December 2009

Andres Siitan Oratooriumikoorist

Postimehe paberväljaandes ilmus 10.12.2009 Valner Valme kirjatükk pealkirjaga "Andres Siitan: uut segakoori ei tasu karta". Kuna seda veebiväljaandes pole, olgu see artikkel kättesaadavuse nimel järgnevalt ära toodud. Mis muidugi ei tähenda, nagu nõustuksin tingimata kõigi käsitletud seisukohtadega.

Palju kära, sealhulgas negatiivset, on koorimuusikaringkonnis tekitanud ERSO plaan luua võimas segakoor, mis hakkaks esitama oratooriume. See peaks ju ometi olema positiivne sündmus, sest seni telliti oratooriumideks koor lõunanaabritelt.
Koori idee pärineb Neeme Järvilt, kes järgmise aasta septembris asub ERSO peadirigendiks. Koorile on vastu seisnud Eesti Filharmoonia Kammerkoori juht Anneli Unt, kes on öelnud, et olukorras, kus muusikakollektiividelt raha vähemaks võetakse, ei tohiks hakata looma uut institutsiooni. Seni pole koori kohta ühtki fakti. Kas see üldse tuleb?

ERSO direktor Andres Siitan, oratooriumikoor - kas ja millal?
Töö alguseks on arvestatud september 2010. Aga see sõltub hirmus paljudest asjaoludest. Kaasa arvatud materiaalsed. Täna on riigikogus eelarve kolmas lugemine ja sellest sõltub tohutult, millised võimalused saavad olema. Halvimal juhul läheb väga keeruliseks, kui on ainult kärped.

Kas koori teke võtaks teistelt kooridelt raha vähemaks?
Absoluutselt mitte! Sedarõhutas ka kultuuriminister.

Huvitav, miks nad siis vastu on? Mõni koorijuht näiteks.
Kuna segakoor ei vähendaks teiste kooride võimalusi, siis ma tõepoolest ei tea.

Aga aimate?
Filharmoonia kammerkoor võib näha ohtu, et nende kunstiline juhtimine muutub vähem tähtsaks, et nad jäävad oratooriumikoori varju. Vastuseis on mulle arusaamatu, sest on isegi kokku lepitud projektid kammerkooriga, mida juhataks nende juht Daniel Reuss. Kammerkoor on liiga hea selleks, et nad üldse midagi pelgama peaks ning seda arusaamatum tundub mulle vastasseis. Samas loodan, et see pole lihtlabane kemplemine raha pärast.

Hirm uue ees on ikka. Kes laulaks uues kooris?
Praegune projekt näeb ette, et oratooriumikoor moodustatakse projektide põhjal, ja mõnel puhul on kõige otstarbekam moodustada koor filharmoonia kammerkoori baasil, palgates juurde lisalauljaid, mõne projekti puhul koostaks koori RAMi baasil, palgates juurde naislauljaid.

Kust raha tuleb?
Kõigi asutuste eelarveid kärbitakse, aga kui mingis osas kärbe on natuke väiksem, annab see meile lisavõimalused luua uus struktuur.

Kas Latvija koori kutsumine käib natuke au pihta ka, peab ikka endal olema?
Ma ei ütleks, et käib, kui, siis natuke. Latvija koor on väga hea koor, aga, jah, miks peaksime end ehtima võõraste sulgedega. Pealegi, alati ei õnnestu graafikuid ühitada. Korralikul riigil peaks endal olema oratooriumikoor.

No comments:

Post a Comment