Sunday 13 December 2009

ERSO + RAM + Hortus Musicus

11.12.2009 ilmus Riigi Teataja Lisas nr 90 (p. 1315) Kultuuriministri 25. novembri 2009. a määrus nr 10 "Kultuuriministri määruste muutmine". Sellega muutis minister Laine Jänes Eesti Kontserdi ja ERSO põhimäärust. 1. jaanuarist 2010 on RAM ja Hortus mitte enam Eesti Kontserdi, vaid ERSO koosseisus. Lisaks muudeti mõnevõrra Eesti Kontserdi ja loomenõukogu koosseisu.

Minister muutis põhimääruseid, lähtudes Eesti Kontserdi ja ERSO vastavatest ettepanekutest. RAMi ja Hortuse töötajatele on nüüdseks antud teated üleviimisest uue tööandja juurde, kusjuures staaziarvestus, töötasu ja muud töötingimused sellest ei muutu. Loomulikult peavad säilima mõlema kollektiivi aastakümnete jooksul publikule omaseks saanud kaubamärgid ning loominguline autonoomia oma repertuaari ja hooajakava planeerimisel - samamoodi, nagu need olid senini "Eesti Kontserdi" allüksustena.

See on hetkel esimene otsus selle nimel, et luua edaspidi filharmooniline ühendasutus. Täiesti uut riigiasutust muidugi ei teki. Asutuse nimeks on seni pakutud kaks varianti: "Eesti Filharmoonia" ja "Hortus Musicus". Oma plussid ja miinused mõlemal. Muidugi oleks hea, kui muudatustega seonduv toimuks võimalikult ruttu. Ent siiski on vajalik teatav üleminekuperiood, sest eelarveaasta ja kunstiline hooaeg ei kattu. Vaja on ka mitmeid täiendavaid otsuseid, millest mõned on tehnilist laadi, mõned aga tuleb enne osapooltega läbi arutada.

Minult on küsitud argumente, miks selline ühendasutus vajalik on? Toon siinkohal mõned.
- Eesti Kontserdile annab see võimaluse keskenduda oma põhitegevusele, milleks on saalide haldamine (Tallinn, Tartu, Pärnu, Jõhvi, peagi ka Peterburi) ning kontsertide korraldamine.
- ERSO jt loomingulised kollektiivid koonduvad ühisesse asutusse kunstilise, logistilise jms sünergia nimel. RAMi ja Hortuse kui kunstiliste kollektiivide jaoks on loogilisem olla samas struktuuris sarnase profiiliga ERSO-ga kui kontserte korraldava etendusasutuse – Eesti Kontserdiga. Tugevneda saavad meie tippkollektiivide rahvusvaheline kõlapind ja omavaheline koostöö. Seeläbi saab ka ellu kutsuda kauaigatsetud oratooriumikoori.
- Uus mitme kollektiiviga struktuur on rahvusvaheliselt kergesti mõistetav (nn. associated acts), analoogideks koori ja ühe-kahe orkestri ühisasutus – nt filharmoonikud Berliinis, Londonis, Varssavis, Stockholmis, Tšehhimaal ja Slovakkias, aga ka Chicago Symphony Orhestra, Boston Symphony Orchestra & Boston Pops jt.

No comments:

Post a Comment