Tuesday 29 December 2009

2009: hetki muusikaelus

Eesti levimuusikud on mõnikord olnud kadedad süvamuusikute peale, kuna nende huvisid kaitseb ja rahalisi toetusi taotleb sedavõrd mitu esindusorganisatsiooni - ning on asunud nüüd ka ise organiseeruma.

Eesti süvamuusikud on mõnikord olnud kadedad levimuusikute peale, kuna neile jagub kergemini laiade publikumasside, eelkõige aga meedia tähelepanu (vt kasvõi muusika-aasta ülevaatelugusid Postimehes või Delfi.ee-s). Eks siin on põhjuseks seegi, et süvamuusikat ei anna eriti painutada mõõdetavaks. Ütleb ju ka pianist Martti Raide, et muusikuid motiveeriv jõud pole rahasse konverteeritav (intervjuu Õpetajate Lehes 18.12.2009). Tüüpiline on seegi, et selle intervjuu refereering muidu nii lobisemishimulises Delfi.ee-s pole seni pälvinud ühtegi kommentaari. Ent süvamuusikudki on leidnud enda ja oma kunsti atraktiivsemaks tegemise nippe, katsetanud tähelepanu võitmise nimel interdistsiplinaarsuse ja crossover'iga.

Midagi pole teha, tähelepanu ongi tänapäevase pealiskaudse ja meediakeskse maailma suurim defitsiit. Selleks, et veidigi kergendada ajakirjanike tööd kokkuvõtlike lugude tegemisel, pakun omalt poolt välja mõned (kuigi kaugeltki mitte kõik) momendid, mis Eesti muusika-aastast 2009 meelde jäid. Ikka selleks, et sünniks rohkemgi häid artikleid kui Kristel Kossari ülevaatelugu Postimehes 30.12.2009.


  • Laulu- ja tantsupidu näitas ilmekalt, et peale on kasvanud uus põlvkond laulmise- ja tantsimisehuvilisi noori, kelle jaoks see pidu on saanud identiteedi oluliseks osaks ja sisemiseks sunniks.
  • Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia sai 90. Aprillist oktoobrini toimus mitmeid kontserte, meistrikursusi ja muid projekte, teoks said avatud uste päev „Helisev maja“, ABAMi rektorite konverents, EMTA Sügisfestival, vilistlasõhtu, mitu raadiosaadet jt ettevõtmised.
  • Georg Otsa nimeline Tallinna Muusikakool (03.10) ja Heino Elleri nimeline Tartu Muusikakool (12.12) said ka 90.
  • Tallinna Kammerorkestri juhtum – ühe tippkollektiivi kestmise probleemid tõi ajakirjandus välja seninägematu intensiivsusega. Arvamusartikli või pöördumise avaldasid Arvo Pärt, Tõnu Kaljuste ja paljud muusikainstitutsioonid (EMN, EHL; EIL, TMKK jt). Juhtum lõppes plaanitud konkursi ja orkestri uuesti formeerimisega ning Tallinna Filharmoonia direktori Jüri Leiteni uuesti ametisse valimisega.
  • Eestist kaob üks kutseline puhkpilliorkester. Alates 01.01.2010 koos Politsei- ja Piirivalveameti ühinemisega ühendatakse nende orkestrid, töö kaotab ca 26 orkestranti. Tore uudis Tartust, et Lauri Sirbi juhatamisel on kokku tulnud Tartu Ülikooli Sümfooniaorkester, seda sõnumit paraku ei tasakaalusta.
  • ERSO ringreis USA-s märtsis 2009 New Yorgist Florida ja Californiani.
  • Eesti Filharmoonia Kammerkoori aktiivne aasta: turneed ja kontserdid Hong-Kongis ja Koreas, Itaalias ja Austrias, Saksamaal, Prantsusmaal, Hollandis, Šveitsis ja Soomes. Eesti heliloojate koorilooming kõlas EFK ettekandes üheksas välisriigis.
  • Erkki-Sven Tüür muutus lõplikult elavaks klassikuks :-) sai 50 aastat vanaks, kogus rohkelt tunnustust oma 7. sümfoonia esiettekannetega nii maailmas kui Eestis, pälvis Aasta Kodaniku tiitli, tegi kõlava lõppakordiga etteaste 30-aastaseks saanud ansambliga „In Spe“.
  • Ivari Ilja sai 50, esines soolokontserdil ERSOga ning Dmitri Hvorostovski klaverisaatjana.
  • Eri Klas sai 70, dirigeeris sel puhul vabaõhukontserti (07.06.2009) Raekoja platsil
  • Kuno Areng sai 80 ja juhtis oma juubelikontserti kadestamisväärse energiaga.
  • Õnnestunud festivalid: Eesti Muusika Päevad 2009 (ja palju esietekandeid!), NYYD (ja Heiner Goebbelsi "Eraritjaritjaka"), Orient, Jazzkaar, koorifestival „Tallinn 2009“, Birgitta, Tallinna XXIII orelifestival, Barokkfestival, Suure-Jaani festival, XV Kuressaare kammermuusika päevad, Oistrahhi festival Pärnus, Nargen Festival, Viljandi folk, ECMi festival „Täiuslik vaikus“, Saaremaa Ooperipäevad.
  • Tipptasemel külalised: Londoni sümfooniaorkester Valeri Gergijeviga, Frankfurdi Raadio sümfooniaorkester Paavo Järviga jt. Nojah, ilmselt kulub siia ritta ka Madonna.
  • Tallinn Music Week toimus esmakordselt, tõi Eestisse uue nn showcase-formaadi, tekitas värskeid mõtted Eesti muusika ekspordi teemal ja algatas uue hooga Eesti pop/rock-muusikute organiseerumise.
  • Esietendused Rahvusooperis: G. Verdi ooper „Maskiball“ (13.02), W. A. Mozarti ooper „Cosi fan tutte“ (17.10.2009), ballett „Kolm musketäri“ (23.04).
  • Juhivahetused kui muutuste eelmäng: ERSO eelleping Neeme Järviga. Paul Himma siirdus juhtima Vene Teatrit, Aivar Mäe Rahvusooper Estoniat, Marko Lõhmus „Eesti Kontserti“.
  • Ernesaksa maja valmimine (Oru tn 10) ja RAMi 65. aastapäev.
  • Muusikapäeval 01.10.2009 jagasid preemiaid Kultuurkapital ja Eesti Muusika Nõukogu.
  • EMTA valmistas ette projekti „Estonian Sound Recording 1939“ tulemuste publitseerimise. 300-leheküljelist raamatut koos 12 CD-ga esitletakse EMTA-s 15.01.2010.
  • Eesti muusika esiettekanded 2009

Hubast aastalõppu ja tähelepanust tulvil uut 2010. aastat kõigile muusikasõpradele!

No comments:

Post a Comment