Tuesday 8 December 2009

Oratooriumikoorist vol 2

Oratooriumikoori teemal on taas kirjutatud-räägitud, viimati Eesti Päevalehes 09.12.2009. EFK direktor Anneli Unt saatis sel teemal dokumendihalduse kaudu avalikkuse ette jõudnud kirja peaministrile ning kommenteeris teemat ka 03.12.2009 AK Kultuuriuudistele. Muidugi pole kultuuriministeeriumil kohane kommenteerida kirja, mis on saadetud peaministrile ning millest ministeerium teab ainult ajakirjanduse kaudu. Olen aga Anneliga tõesti vist lausa iga päev suhelnud ja seetõttu teeks olulise õienduse: seda kirja on süvenematusest juba mõistetud vääriti, nagu oleks Anneli Oratooriumikoori loomise vastu. Nii see küll pole - EFK pooldab seda väga ning on valmis tihedaks koostööks. Lihtsalt Anneli selgitas oma seisukohti, KUIDAS seda tema arvates võiks teha.

Klassikaraadio Helikajas 05.12.2009 tsiteeris Kersti Inno ka kultuuriministri vastust Anneli Undi poolt kultuuriministeeriumi saadetud kirjale: "Kaalume põhjalikult kõiki ettepanekuid ning kindlasti kaasame Rahvusooper Estonia ja Eesti Filharmoonia Kammerkoori edaspidistesse diskussioonidesse antud küsimuses." Nii see ongi. Palju erinevaid arutelusid on toimunud juba seni ja toimub veel ka edaspidi. Kontakti hoiavad muusikaelu korraldajad omavahel nagunii pidevalt, sest kõik mõistavad: elu viib edasi ainult koostöö tegemine.

Oratooriumikoor (millest olen ka eelnevalt kirjutanud) oli ju täpselt sellise nime all juba laval 21.11.2008 "Joonase lähetamise" ettekandmisel. Ja kuna see koor oleks eelkõige Eesti sisetarbimisega seotud (sest lätlaste "Latvija" müügiargumendid rahvusvahelisel turul on peale pika ajaloo ka odavad ja sagedased lennud Riia lennujaamast, mille vastu Tallinn praegu ei saa), võikski vähemalt esialgu see projektipõhiselt kokku kutsutav kooslus kandagi nime Oratooriumikoor. Ilma ühegi täiendita selle ees.

Oratooriumikoor ja kogu kavandatav filharmooniline ühendasutus sulataks erineval moel kokku, vastavalt valitavale repertuaarile, selle suure potentsiaali, mis on Eesti Grammy-võitjatel (2004 ERSO, RAM, "Ellerhein", 2007 Eesti Filharmoonia Kammerkoor) ja teistel tippkollektiividel.

No comments:

Post a Comment