Friday 28 May 2010

Eino Tamberg 80

Eino Tamberg on oma elulooraamatus "Elamine kui loomingu aine" öelnud, et muusikateose headust ei määra absoluutne aeg või metraaž, vaid see, mismoodi aeg saab täidetud ja kuidas pinged liiguvad. Juubeliga seoses on talle öeldud palju siiraid tänusõnu selle eest, et ta on kirjutanud ka sedavõrd palju, aga eelkõige sedavõrd head ja ilusat muusikat, mis on seda kuulnud inimestel aidanud elada ja eluraskuste kiuste edasi minna. 
 
Paljud Tambergi teosed on olnud mõnelegi maailma muusikule, näiteks kasvõi New Yorgi Filharmoonikute orkestrantidele, võib-olla lausa esimene kontakt Eestiga. Tal on olnud oluline roll selles, et osa Eesti kuvandist on "heade heliloojate maa" - ja nii juba üle viiekümne aasta, kui alustada menukast Concerto grossost.

Eraldi tahaks aga maestrot tänada selle soojuse ja hingeheaduse eest, mida peegeldavad tema teosed ning mida on kogenud kõik, kes on saanud temaga isiklikult suhelda. Armastuse eest, mida ta kõikjale kiirgab. Eino Tamberg on ise öelnud, et peamine ongi tunda rõõmu teistest inimestest, sest üksinda ei suuda me olla õnnelikud. Loomulikult on see väga oluliselt mõjutanud ka kõiki tema õpilasi, Raimo Kangrost alates. Võib vist lausa öelda, et Tamberg on  pedagoogina rajanud lausa oma koolkonna, millesse kuulujaid ei ühenda tingimata sarnased kompositsioonitehnikad või õpetaja stiili matkimine - küll aga seda tugevamalt üldisemad inimlikud väärtused. Hoolivus teiste inimeste ja sallivus teistsuguste ideede suhtes. Avatus erinevate kunstiliikide ja žanrite suhtes. Elav huvi kõige ilusa ja kauni vastu, mis maailmas leidub. Oskus kogeda siirast rõõmu, kui hästi läheb mitte ainult endal, vaid ka teistel inimestel sinu ümber. Suutlikkus vaimustuda värsketest ideedest ja esmaklassiline oskus rakendada neid enda loomingus.

Eino Tamberg on ise oma loomingu jaotanud vähemalt viide perioodi ning nende kestel julgelt nautinud palju eksperimenteerimisrõõmu. Samas on ta aga heliloojana jäänud selgelt äratuntavaks. Samamoodi on ta inimesena osanud nautida juhuseid, mida elu pakub, ent seejuures iseendaks jääda - ning seeläbi pakkuda elurõõmu ja turvatunnet kõigile neile, kel on rohkem või vähem olnud privileeg olla maestro Eino Tambergi kaasteeline.

Vt ka Eino Tambergi intervjuu Postimehele 27.05.2010
Palju õnne, tervist ja värskeid ideid järgmiste teoste tarvis!

No comments:

Post a Comment