Friday 21 May 2010

Uus kultuuriportaal

Eesti Instituut on valmis saanud tähelepanuväärse uue veebisaidi aadressil http://www.kultuur.info/, mis on ühtaegu nii pidevalt uuenev kultuurikalender kui Eesti Kultuuri Teejuht - ühtaegu kultuuriasutuste kommenteeritud telefoniraamat ja teeviit Eesti kultuurimaastikul orienteerumiseks. Kuna selle sündi on toetanud ka Kultuuriministeerium, soovitan lahkesti kõigil muusikaelu korraldajail oma infoga seda täiendada. On ju ammuilma oodatud sellist portaali, mis rakendaks Tartu Kultuuriakna ja teiste sarnaste veebirakenduste positiivseid kogemusi kogu Eesti tasandil. Veebisaiti tutvustas Mart Meri Sirbis 04.06.2010.

Tähelepanuväärseid veebisaite, mis muuhulgas ka avaliku sektori rahaga sündinud, on aga veelgi. Lugemisaastal rõõmustab kõiki raamatusõpru näiteks vahetusturgu, arvustusi, kalendrit ja paljut muud pakkuv http://www.raamatumaailm.ee/. Tallinna Keskraamatukogu muusikaosakond on lisaks juba mõnda aega toimivale veebipäevikule valmis saamas oma e-noodikogu, mille vahendusel saavad kõigile huvilistele tasuta kättesaadavaks nende autorite muusikateosed, kes soovivad oma loomingut levitada võimalikult laiale auditooriumile. See annab paljudele loojatele uusi võimalusi, ehkki kindlasti jääb alles ka heliloojate isiklikke veebilehti - nagu on näiteks Tõnis Kaumannil.

Khm, säästuaeg toob ka oma võllanaljad. Hannes Rumm oma blogis kirjutas pärast Estonia demonstratiivesinemist Riigikogu siseõues 18.05.2010, et "vaadates nii Riigikogu kui Estonia kolleegide tormilist reaktsiooni säästu-luikede-järvele, pole ma üldse kindel, et see sügisel teatri ametlikku kavva ei lähe." Kuulda on olnud selliseidki arvamusi, kui arutelu objektiks on mõne olulise kultuuriobjekti ehitamine, et kultuur(itegemine) võiks võimalikult suures osas minnagi hoopis veebiavarustesse, kuluks vähem telliseid ja palgaraha ...

Kuidas üks kunagine häälemagnet ütleski - “Majanduskasvu kiirendamiseks tuleb vähem raha kulutada mitteratsionaalsetele inimestele. Need on näiteks raha nõudvad kunstnikud, avalik sektor ja põllumehed, kes tuleb hoida madalal, et nad ei saaks oma ideid propageerida.” (Äripäev, 10.06.2004) “Kõige tähtsam on raha, ja kultuuritemaatika on Eesti ühiskonnas üle pingutatud.” (Kroonika, 01.12.2004)
;-)

No comments:

Post a Comment