Friday 8 April 2011

EK ootab koolikontsertide ideid

Vahendan ühe teate, kuna see võimaldab eesti interpreetidele täiendavalt tööd tänuväärse publiku ees:

Eesti Kontsert ootab 2011. aasta sügis- ja 2012. aasta kevadhooajaks interpreetidelt uusi ja põnevaid koolikontsertide kavu. Koolikontserdid on osa EK muusikalisest programmist ja olulised tulevase publiku kasvatamisel. Üle Eesti toimub keskmiselt 180-250 koolikontserti hooajas.

Koolikontsert on kontsertetendus, mis koosneb mõnda muusikažanri või pille tutvustavast sõnalisest osast ning seda toetavast muusikalisest etteastest. Ei ole žanripiiranguid, küll aga peab esitus olema äärmiselt professionaalne. Viimaste aastate populaarsemad esinejad koolides on olnud näiteks Olav Ehala ja Lembit Saarsalu erinevate džässikavadega (8 aastaga ligi 200 kontserti),samuti tšellokvartett C-JAM, Mihkel Mattisen, Jaan Sööt, Inna Lai käsikelladega, Marju Varblane ja Margus Põldsepp erinevate rahvamuusika kavadega ja ansambel Zorbas.

„Kergemate“ kavade kõrvale, mida koolid armastavad enamasti tellida, on kindel eesmärk alati pakkuda ka väga head klassikalist muusikat. Milline on hea „tõsise“ muusika kava? Kindlasti ei saa see piirduda ainult suurepärase pillimängu demonstreerimise ja mõne tutvustava sõnaga kava sisu kohta. Lisaks pillimängu- ja lauluoskusele on väga tähtis ka oskus lastega suhelda. Vaja läheb selget häält ja isiklikku karismat. Arvatavasti on koolikontsert isegi nõudlikum kui tavapärane kammerkontsert. Tähtsad on mängulisus, pantomiim, humoorikus, kava atraktiivsus ja vaheldusrikkus, vajadusel ka kostüümide kasutamine. Kavas tuleks kindlasti haarata lapsi kaasa tegutsema – laulma, pillimängu proovima, tantsima vms. Publikul ei tohi igav hakata.

Kava pikkus peab olema 45 minutit, esinejaid 1–4. Päevas tuleb tavaliselt anda kolm kontserti. Transpordi korraldab Eesti Kontsert. Tasu sõltub esinejate hulgast.

Kavapakkumised on 30. aprilliks oodatud aadressil ylle.lehtmae@concert.ee need võiksid olla salvestatud DVD-le. 26..-27. mail tahab EK teha Estonia kontserdisaalis uute esinejatega nende kavu tutvustavad reklaamklipid kodulehe http://www.concert.ee/ jaoks, et kooli huvijuht leiaks sealt rohkem informatsiooni sobiva programmi valimiseks.

No comments:

Post a Comment