Wednesday 6 April 2011

Internet kui müügikanal

Uue valitsuse koalitsioonilepingus on eraldi peatükid: "e-riigist i-riigiks" (rõhutades mh vajadust rahvuskultuuri hoida, tutvustada ja arendada ka e-keskkonnas), "ekspordi ergutamine" (koos sihiseadega muuta Eesti tunnustatud loomemajanduse maaks) ja "kultuuripoliitika" (rõhutades vajadust edendada Eestit tutvustavat kultuurieksporti). Neid kokku pannes toonitaksin omalt poolt, kuivõrd oluline on eesti muusikat ja muusikuid tutvustada elektroonilistes kanalites - ning mitte ainult omamaise tarbija jaoks.

Muusikud on tänapäeval taas saamas rändavateks trubaduurideks, kes on kosmopoliitidena pidevas liikumises. See aga tähendab, et nende väikese Eesti muusikute jaoks, kes on oma professionaalses arengus kasvanud piisavalt konkurentsivõimeliseks, asubki suurem osa turust ja sihtgruppidest püsivalt väljapool kodumaad. Mida aeg edasi, seda enam. Selleks, et ennast "pildile saada" ja seal pidevalt hoida, on vaja kasutada "maailmaskeemi" selle erinevates ilmingutes.

E-post koos vastavate mailing-listidega on nagunii olemas ja nende kaudu turundamisele on ka riik juba panustanud - Eesti Päevaleht 05.04.2011 kirjutas, et filmi "Singing Revolution" levitamiseks USA koolides toetab Ha­ridus- ja teadusministeerium peale filmi-DVD ja sellega kaasas käiva metoodikaraamatu trükkimise ka 1,5 miljoni õpe­taja meiliaadresside kasutamislitsentsi saamist 22 400 euroga. Aga leidub veel ridamisi variante, mida muusikud võiks senisest rohkem kasutada.

Mõnigi Eesti artist suhtleb pea igapäevaselt facebook'is - ning annab teada oma tegemistest inglise keeles (nt Anu Tali) või sellele lisaks ka soome keeles (nt Mikk Murdvee). Meie folk- ja jazzmuusikud on innukalt kasutusele võtnud myspace'i keskkonna, mis võimaldab audio- ja videofailidena muusikanäiteid üles riputada ning kontserdikalendrit pidada (nt UMA). Kindlasti jätkab võidukäiku ka videofaile koondav youtube - seda kasutab nutikalt müügikanalina näiteks muusikute-koomikuteduo Igudesman & Joo. Mõni Eesti bänd peab ülal ka veebipoodi särkide-märkide-kruuside-plaatide müügiks (nt Pantokraator). EME ja EMIK on sisse seadnud uudiskirjade saatmise. Ja kindlasti on oma koht ka juba klassikalistel veebilehtedel, mis võivad olla nii lakoonilised (nt Aare Tammesalu) kui ka edasiarendatumad (nt Maarja-Liis Ilus). Näiteks Rein Rannapi veebileht on sisult napp, kuid rõõmsavärviline ja üheselt häälestatud muusikaäris põhilisele - et muusikahuviline ostaks pileti kontserdile.

Rahvusvahelise karjäärini jõudnud muusikud saavad täiendavalt pildile muusikatööstust pööritavate agentuuride veebilehtedel (nt Anu Tali HarrisonParrott'is, Tõnu Kaljuste Hörtnagel'is, Mihkel Kütson Hans Adler'is). Kodumaistest firmadest peab ERP ülal kontserdisalvestuste mp3-kogu, estmusic.com plaanib audiofailivaramule lisaks peagi käivitada internetiraadio ning SP Muusikaprojekt müüb neti teel nii noote, pille kui noodistamistarkvara. Loomulikult on võimaluste loetelu palju pikem. Tallinn Music Week kasutab näiteks tagasiside-küsitlust, flickr-keskkonna fotostriimi, avaldab delegaatide andmebaasi ja registreerumisvormi, samuti president Ilvese videotervituse 2010.aastal.

06.04.2011 laskis Eesti Interneti Sihtasutus vabaks ligi 38.000 vana korra järgi registreeritud ümberregistreerimata domeeninime, esimese 15 minutiga registreeriti 1200 domeeni. Domeenide koguarv Eesti Interneti SA registris on tõusnud üle 56.700. Nagu näha veebilehelt http://www.eestiinternet.ee/, on siiski veel vabad päris palju domeene, mille nimetüves on sõna "muusika" või "music". Kes ees, see mees. 

Eesti heliloojaist on üks aktiivsemaid netivõimaluste kasutajaid kindlasti Tõnis Kaumann, kes oma veebi http://www.music.ee/ seab üles nii audiofailid, partituurid kui kalendri. Mõnigi muusik (näiteks Kai ja Andrus Kallastu) on oma veebi üles ehitanud varem tasuta saadaval olnud pri.ee domeenile, mis nüüd on tasuline. Sellele uue, tasuta alternatiivi pakub nüüd välja era.ee.

18.04.2011 avaldas Freedom House raporti, mille kohaselt Eesti on internetivabaduselt maailmas esimene, USA ja Saksamaa ees. Tõsi teisi Balti riike ega ühtki Põhjamaad selles raportis kaasatud ei olnud.

No comments:

Post a Comment