Thursday 21 April 2011

Toetused välisesinemistele

Kultuuriminister Rein Lang kuulutas oma 21.04.2011 käskkirjaga nr 203 välja toetused programmist "Eesti muusika rahvusvahelisel areenil".


Kultuuriministeeriumile laekus programmi 56 taotlust kogumahus 263 666 eurot. Komisjon jaotas toetusteks ühtekokku 56 990 eurot 40 projektile. Sügiseseks taotlusvooruks, mille tähtaeg on 16. septembril, osutus võimalikuks jätta kahjuks ainult 9047 eurot (sh programmi 5%-line reserv).

Žanriliselt on toetatud projektid väga laial skaalal - osaliselt riigi toetusega sõidavad välisesinemistele nii Põhjamaade Sümfooniaorkester, RAM ja ETV tütarlastekoor kui Svjata Vatra, Vägilased ja Tobiase keelpillikvartett. Eriilmelistest üksikinterpreetidest kõnelemata. Loomulikult oleks rohkem toetust väärinud suur osa projekte, mis sai vajaminevast vaid murdosa või jäi üldse ilma, aga enam toetusraha komisjonil ju jaotada polnud.

Seetõttu kordan ütlemist, mida üsna sagedasti pean kasutama: piiratud vahendite tingimustes ei peegelda eraldatud rahasumma või ka otsus taotluse toetamata jätmise kohta sageli komisjoni sisulist hinnangut projekti vajalikkusele või ka vormistuslikule küljele. Sellises olukorras tehtud otsustest moodustuv pingerida on paratamatult subjektiivne, mistõttu on ka edaspidi väga oluline komisjoni laiapõhjalisus.

Taotlemisega seonduv kooskõlastusprotsess ministeeriumis ei ole muutunud just lihtsustumise suunas, sest täiustuvad reeglid avaliku raha kasutamisel nõuavad oma. Nii palju kui võimalik, püüame kolleegidega, et taotlejatele bürokraatia keerukust juurde ei lisanduks, aga ikkagi on mureks saanud aeg, mis menetlemisprotsessiks kulub. Sama mure on üleval ka Kultuurkapitalis. Seepärast on ministeeriumi programmitoetuste juures ilmselt otstarbekas edaspidi senisest rohkem kasutada digilepinguid, et võita kasvõi paari päeva jagu taotlejate jaoks olulist aega, mis kulub ju muuhulgas ka postikande edasi-tagasi liikumisele.

No comments:

Post a Comment