Monday 4 April 2011

Pöide kiriku SA

Pöide Maarja kirik seisab tunnistähena 13.-14. sajandist, kui siinkandis oli Saaremaa tihedaim asustus. Saarlaste kuningas Vesse vallutas 1345. aastal sel kohal asunud sakslaste ordulinnuse, kuid pidi seejärel siiski alistuma ja hukati. Seejärel aeti sealtkandi talurahvas kiirelt veelgi suuremaks ehitama kirikut, mille võimsus on hämmastanud inimesi järgnevate sajandite jooksul. Liivi sõda, Põhjasõda ja muud rahvastikukatastroofid on kirik suutnud üle elada. Tänapäeval aga, kui on kätte jõudnud Eestimaa senise ajaloo kõige jõukam periood, on Saaremaa suurim kivikirik saatuslikul teelahkmel - kas tänaseni püsinud kirik saab uue elu või vajub lõplikult varemeisse.


Pöide valla planeerimis- ja arendusspetsialist Gerri Grünberg on kokku arvutanud summa, mis läheks vaja kiriku ja pastoraadihoone restaureerimiseks ning kiriku ümbruse korrastamiseks - kiriku arengukontseptsiooni aluseks võttes pea 3 miljonit eurot.

Olukord on delikaatne - ühelt poolt ootab Pöide kirik riigipoolset abi ja eratoetajate annetusi kontole a/a 221039772450, et laekuv raha võimaldaks omaosaluse katteallikana hakata kirjutama taotlusi väiksemate (näiteks kiriku ümbruse korrashoiu eesmärgiga) projektide rahastamiseks. Tavaliselt saab avalikkuse huvi suurendada külaskäikude korraldamisega kõnealuse ehitise manu. Samas on aga mõnedki asjatundjad soovitanud kirikusse juurdepääsu hoopis sulgeda, kuna müürid, eriti torniosas, on muutumas tõeliselt varisemisohtlikuks.

Märtsikuine Pöide Valla Infoleht, selle alusel 04.04.2011 Meie Maa ja saarlaste järel ka Delfi.ee kirjutavad, et Pöide vallal on koos koostööpartneritega plaanis moodustada Pöide kiriku restaureerimiseks sihtasutus. Loodav SA võiks olla erinevate tegutsejate liitja ja vajalike tööde korraldaja, aga selge ei ole veel see, kes on asutajad.

Kultuuriministeeriumile on Pöide kiriku kui kultuurimälestise olulisus selge - iseasi, kuivõrd osutub võimalikuks reaalsusega headele soovidele järele jõuda. Alustada tuleb aga ideede tasandil - ning selleks ongi ministeerium ja EELK valla esindajatega kohtunud ja teemat tõsiselt arutanud. Oluline roll kiriku aitamisel on kindlasti muinsuskaitsjatel, aga ka Saaremaa (ja miks mitte mandri-Eesti) firmadel, kes leiavad Pöide kirikuga hingesideme. Ent väga palju sõltub selle teema käekäik just kohapealsetest inimestest, kes peavad võtma eestvedaja ja taganttorkija rolli. Tõsi, Pöide vald on väike (alla 1000 inimese) ja mitte eriti jõukas. Kuid loodetavasti jagub neil siiski jaksu ja sõpru kaugemaltki.

Kogemused, mille varal saab kiriku taastamist kavandada ja läbi viia, on ju Eestis täiesti olemas. Ning seepärast ongi vaja luua eraldi sihtasutus - nii avaliku kui erasektori jaoks sobilikult neutraalne ja samas nende sünergiat koondav juriidiline kehand. Sel moel on talitatud ka Tartu Jaani kiriku taastamisel (kus nüüd toimub aktiivne kontserdielu, mille üks vedaja on seal Eesti Heliloojate Festivali korraldav MTÜ Tartu Jaani Kiriku Kultuuriprojekt.

Tartlaste eeskujul tegutseb teine märgilise tähendusega kultuurimälestis - Narva Aleksandri kirik, kus olemasolev sihtasutus koondab EELK koguduse, Narva Linnavalitsuse ja riigi poolt Kultuuriministeeriumi jõupingutused. Seni on põhitegevuseks olnud kiriku taastamine, nüüd loodetakse Euroopa fondide rahasid kaasates valmis ehitada küttesüsteem, garderoobikompleks ja uus orel. Sihtasutuse tegevus peab edaspidi laienema ka kontserdikorralduse valdkonda, sest Narva kui Eesti suuruselt kolmas linn on valmis senisest aktiivsemaks kontserdieluks. Aleksandri kirik pakuks selleks aga suurepärase, erakordse akustikaga esindussaali. Eesti Kontsert võiks aga Narva kaasata tihedalt oma hooajakavadesse - artistid hakkavad ju Jõhvi Kontserdimaja ja Peterburi Jaani kiriku vahet liikudes nagunii Narvast läbi sõitma. Sel teemal on kirjutanud pikemalt ajaleht "Viru Prospekt" jaanuaris 2010.


Pöide kirik sobiks suurepäraselt sellesse ritta järgmise näitena. Muidugi tahaks juba praegu kontserdikorraldajaile soovitada ka Pöide kiriku kaasamist oma suvistesse plaanidesse - aga juhul, kui kirikusse sissepääs kasvõi osaliselt suletakse, osutub see paraku keerulisemaks. Loodame siiski parimat ning usutavasti saab ka kõnealuse sihtasutuse loomine peagi võimalikuks.

Samal teemal vt 13.05.2011 http://www.meiemaa.ee/index.php?content=artiklid&sub=2&artid=42449 ja Anne Untera 19.05.2011 EPL-s.

Oktoobris 2011 otsustas Pöide Vallavolikogu asutada SA Pöide Maarja Kirik.

No comments:

Post a Comment