Friday 7 October 2011

Rahvusooper ja sadamaala

Kultuuriajakirjandusel tasub kindlasti jälgida hoolega majandusajakirjandust - kokkupuutepunktid jäävad sageli ridade vahele.

Äripäev 14.06.2011 teatas (ja e24 refereeris), et suurärimees Hillar Teder plaanib 2001. aastal ostetud kinnistut Admiraliteedi basseini ääres arendama hakata. Tema kirjelduste järgi võiks oletada, et eelkõige on plaanis suuremahulise kaubanduskeskuse korraga välja ehitamine.

Tegu on sama krundiga, mida Rahvusooperi uue hoone rajamist arutanud komisjon pidas selle jaoks kõige sobivamaks. Kirjutasin sellest oma 10.06.2010 blogikandes. Niisiis järeldaks, et seni konjunktuuri kujunemist jälginud Hillar Teder enam Rahvusooperi hoone sinna rajamise võimalusega ei arvesta ning tahab väärtusliku kinnistu kiirelt teenima panna kaubanduskeskusena. Samalaadne plaan on ka Tallinna Sadamal (mille nõukogusse Hillar Teder alates 14.06.2011 kuulub), kes kõrvalkrundile ehk vahetult akvatooriumi äärde, vaatega Jahisadamale, ehitas menuka suvise välirestorani.

Nõnda oligi loogiline, et liikuma hakkasid uued ideed seoses Rahvusooperi uue majaga. Augusti lõpus etendatud Wagneri ooper "Parsifal" tõestas taas, et kui Estonia orkestril ja kooril (nagu ka solistidel) on kasutada akustiliselt hea saal (antud juhul Noblessneri valukoda), kujuneb nende etteaste muusikaliselt lihtsalt suurepäraseks. Siinkohal sügav kummardus lavastuse muusikapoolt kindlakäeliselt juhtinud maestro Arvo Volmerile ja kõigile teistele suuremahulise ja tipptasemel töö ära teinud estoonlastele nii laval kui selle ees ja kõrval!

12.09.2011 Postimehes ilmuski lugu "Linnahallist võib saada ooperimaja". Möönan, et Linnahall on muinsuskaitsealune objekt ja ruumiprogrammilt küllaltki spetsiifiline (kui arvestada peale suure saali ka lavataguste koridoride rägastikku, samuti nt võimalusi ooperiteatrile tarviliku külglava ja lavatorni väljaehitamiseks). Samas on hoone omanik ehk linnavalitsus soojas hoidmas ka USA investoritega seotud arenguvarianti. Oma arvamus on ka arhitektidel. Juhul, kui koostöös erainvestoriga rekonstrueeritakse Linnahall tõesti kaasaegseks kultuurikeskuseks, võiks seejuures tõesti arvestada muuhulgas ka Rahvusooperi vajadustega. Elame-näeme. Nagu teatasid 26.10.2011 ERR uudised, siis rahandusminister Riigikogu infotunnis lähiaastateks nullist suuremat suumat ehitamiseks ei lubanud.

No comments:

Post a Comment