Thursday 23 September 2010

Minister ERSO-st

22.09.2010 Riigikogus instungi eel toimunud infotunnis vastas saadikute järelpärimistele kultuuriminister Laine Jänes. Esimesena tuli teemaks Keskfraktsiooni liikme Kadri Simsoni tõstatatud teema - ERSO rahastamisest (vt infotunni stenogrammi).

Järgnevalt BNS-i uudis:
Kultuuriminister Laine Jänes kinnitas riigikogu infotunnis saadikute küsimustele vastates, et riikliku sümfooniaorkestri (ERSO) juurde jäi kavandatud kontsertkoor loomata selle juhi Andres Siitani vigade tõttu.

"Kontsertkoori ERSO enda juurde loodud ei saanud. See tulenes ERSO juhi juhtimisvigadest ja probleemidest, kuna riigikogu otsus ja poliitiline tahe oli luua Eesti Kontsertkoor ja seda ootasid ka kõik muusikaringkonnad, siis seetõttu loodi Eesti Kontsertkoor teise allasutuse juurde, milleks oli Eesti Kontsert ja kes on selle ülesandega suurepäraselt hakkama saanud," teatas Jänes.

Kommenteerides suhtlusprobleemi kultuuriministri ja asutuste juhtide vahel leidis Jänes, et ei ole võimalik võrrelda praeguse aja valitsuse tööd tervikuna eelmiste valitsustega. "Ükski teine valitsus ei pidanud rinda pistma keeruliste majandusprobleemidega ja tegelema suures osas kärbetega. Kui muudel puhkudel tõusis eelarve 10 või 20 protsenti, siis väga paljud teemad ei tõusnudki üles," nentis Jänes.

Kultuuriministri sõnul ei saa võtta lubaduse või garantiina asju, mille üle on arutatud. "Kui on arutatud võimaluste üle, siis see on niisugune arutelukäik ja kui on reaalsed võimalused eelarves, siis neid on ka arvestatud. Kui eelarves võimalusi ei ole, siis ma ei kujuta ette, millisest rahanurgast või kotist peaks seda raha sinna hunnikusse tõstma," selgitas Jänes.

Kultuuriminister kinnitas samas, et vaatamata ERSO uue peadirigendi Neeme Järvi avalikule kriitikale tema aadressil, on tal Järviga erakordselt head isiklikud suhted. "Võin lihtsalt lisada, minu suvise sünnipäeva jooksul, kui mul oli sünnipäev suvel, helistas ta mulle oma isiklikul initsiatiivil ja laulis suurepärase sünnipäevalaulu mulle. Nii et meil on väga head suhted."

Sel nädalal saatis muusikainstitutsioone ja professionaalseid muusikuid ühendav muusikanõukogu kultuuriministrile kirja, milles leiab, et muusikavaldkonna rahastamine on tasakaalust väljas ning see tekitab muusikute hulgas ebaterveid pingeid.

Viimase paari kuu jooksul on laiemat meediakajastust leidnud kultuuriministeeriumi ja Eesti riikliku sümfooniaorkestri (ERSO) lahkarvamused rahastamise ja juhtimise osas.

* * *
ERSO eelarve puudujäägi uurimiseks moodustas minister komisjoni (Postimees 24.09.2010, Delfi). Olles ise selle üks liige, pean vajalikuks öelda: komisjon lähtub tööülesandest saada lähemat selgust eelarvepuudujäägi tekkimisest ning ühtlasi aidata kaasa ERSO kui riigiasutuse tegutsemise stabiilsusele.

Tundub aga, et alanud valimiste-eelne periood seondub ka ERSO juhtumiga. Seda tõendavad nii Keskerakonna ja sotsiaaldemokraatidest saadikute küsimused 22.09 Riigikogus kui artiklid 15.09 Kesknädalas ("Nu, Zajats, pogodi") ja 24.09 EPL-s ("Laine Jänes jagab raha oma suva järgi"). Viimasel teemal tasub lugeda ministeeriumi vastulauset 24.09 Postimehes ("Ministeerium: Jänes ei jaganud teatritoetusi suva järgi").

Ja Ekspress sahistab: Räägitakse, et ERSO on nõus Neeme Järvile kuue nädala eest maksma 1,2 miljonit.

No comments:

Post a Comment