Tuesday 7 September 2010

Tüli ERSO ümber

Täna, 07.09.2010 lahvatas avalikkusse kahetsusväärse tüliteemana ERSO direktori Andres Siitani avalik kiri kultuuriminister Laine Jänesele.

See tuli ministeeriumile tõtt-öelda üllatusena, sest veel täna hommikul kohtus kantsler Siim Sukles Andres Siitaniga. Siis ei maininud viimane poole sõnagagi, et plaanib mõni tund hiljem välja tulla pika avaliku kirjaga, mis sisaldab etteheiteid ministrile. Ilmselt otsustas Siitan, et esimesena rünnates ei tule ehk avalikuks jututeemaks need tehtud juhtimisvead, mida ta ministeeriumis olles ise tunnistas ning mille tõttu ongi ERSO 2010.a. eelarves kujunemas oluline puudujääk. Ning ministeeriumil pole praegu kuskilt võtta lisaraha ei ERSO ega ühegi teise riigiasutuse 2010.a. eelarveprobleemide lahendamiseks.

Kuna probleem on tõsine, arutasime kohtumisel ka kõige ebameeldivamaid variante. Nende seas küsisin Andres Siitanilt, millise kokkuhoiu võiks anda koondamised - et ka selle rahaline külg oleks läbi arvutatud. Tema arvutuste põhjal: kui igast pillirühmast koondada 1 inimene (seega kokku 13 inimest), vabaneks 2010.a. lõpuni esmalt veidi üle 400 000 krooni, millest aga üle 200 000 tuleks maha arvestada koondamistasudena. Jääb 200 000 krooni - mille põhjal me kohe üksmeelselt leidsime, et koondamised on ERSO eelarveprobleemide lahendamiseks välistatud. Rahalist kokkuhoidu sellest oluliselt ei tekiks, mis aga esmatähtis - orkestri sisekliima oleks täiesti rikutud, kannataks kvaliteet. ERSO ei oleks enam see ERSO, mida tahaksime näha ja kuulda. Niisiis, orkestri koosseisu vähendamine on välistatud.

Võib ju tunduda üllatav, et Siitani sugusel juba kümmekond aastat ERSOt administreerinud juhil need probleemid just nüüd tekkisid. Ilmselt on siin seletus selles, et käesoleva aasta I poolaastal olid RAM ja Hortus Musicus ERSO kui riigiasutuse koosseisus, mis asutuse juhil tekitas arusaama, justkui raha oleks tegevuseks kõvasti käes. Kui aga RAM ja Hortus Musicus said taas Eesti Kontserdi struktuuriüksusteks, hakkas selguma tegelik olukord. Siinjuures rõhutan, et kahe tippkollektiivi ühest asutusest teise liikumise kulud said täpselt arvestatud ja kaetud, nii et kummalegi asjaomasele asutusele see rahalisi probleeme ei tekitanud. Ning erinevalt 2009. aastast ei ole ei ERSO ega teiste muusika valdkonna riigiasutuste eelarvet kordagi kärbitud.

Kahetsusväärne on selliselt kujunenud pingeline olukord mitmeti. Esiteks seepärast, et viib tähelepanu eemale sellelt põhiliselt - faktilt, et maestro Neeme Järvi on alustanud tööd ERSO uue peadirigendina. Juba neljapäeval-reedel näeme selle koostöö esimest tulemust ERSO hooaja avakontserdi näol. Teiseks - ministeerium on esitanud 2011.a. eelarve menetlemise protsessi lisataotlusena ka ettepaneku ERSO töötasufondi suurendamiseks. Kuidas aga on ministril võimalik orkestrantide huvide eest eelarvevaidlustes veenvalt seista, kui nende direktor tahab hoopis ministriga tüli norida?

Püüame siiski ministeeriumist jätkata suhtlemist ja lahenduste otsimist ERSOga koostöös. Ei ole õige, kui selliste tülide pärast jäävad kannatajaks orkestrandid või laiemalt muusikaelu kvaliteet.

Aga lugege ise:
- Kultuuriministeeriumi kommentaar Andres Siitani avalikule pöördumisele;
- Refereerivad uudised ERR portaalis, Delfis, Postimehes, AK Kultuuriuudistes 07.09
- 06.09: Neeme Järvi: ERSO on väga hea orkester, kuid palgaraha napib (ERR),  AK Kultuuriuudised 06.09
- 06.09: Neeme Järvi: ERSOga seob mind keemia, mis võib tuua suuri tulemusi (Delfi, TV 3)
- Jänes ajab ERSO pankrotti (EPL), Aidi Valliku blogi, Tarandi artikkel Sirbis,
- Ansip: ERSO reformiplaani taga olid Siitan ja Kaljuste, mitte ministeerium (EPL), Postimees, Kuku-raadio
- Jänes: Siitan üritas lisarahaga lappida ERSO eelarve puudujääke (Postimees),
- Minister Jänest arvustanud orkestrijuht ei välista, et saab kättemaksuks kinga (Õhtuleht),
- Sirje Endre: ma ei saanud enam aru, mida Neeme Järvi tahab (Delfi),
- ERSO töötajad: ministeerium peab täitma Järvile antud lubaduse (Postimees),
- Aivar Mäe: Siitan on teinud juhtimisvigu (EPL),
- Paavo Nõgene: ERSO võiks viia Eesti Kontserdi alla (Delfi),
- Anneli Unt: Filharmooniline reform peatati muusikute vastuseisu tõttu (Postimees),
- Jüri Leiten ja Andres Siitan (Kuku raadio saates "Nädala tegija"),
- Klassikaraadio Helikaja 11.09.2010: Andres Siitan, Eero Raun (ERR),
- Miinusemees (Postimees)
- Neeme Järvi ETV saates "Kahekõne" 16.09.2010
- ERSO peadirigent Neeme Järvi töötab töölepinguta (Delfi)

No comments:

Post a Comment