Tuesday 28 September 2010

Oistrahhi festivalist

Oistrahhi festivali eestvedaja Allar Kaasik kirjutab 22.09 Pärnu Postimehes, et "Heast suhtumisest üksi on vähe abi", viidates otseselt kultuuriministeeriumile ja Pärnu linnavalitsusele. Kaasiku rahulolematusest võib aru saada, sest kunagise poliitilise otsuse tulemusel oli Oistrahhi festivalil mitu aastat riigieelarves eraldi rida. 2008. aastal oli sellel festivali korraldamiseks kirjas 1 552 000 krooni. Samal aastal aga otsustas ministeerium seoses alanud majanduslangusega, et Oistrahhi festival, nagu ka Jazzkaar ja Eesti Muusika Päevad, peab edaspidi konkureerima riigi toetusele kõigi teiste festivalidega võrdsetel alustel. Kuna aga kõnealuse programmi "Muusikafestivalid ja -konkursid" (endise nimega "Süvamuusika Eestis") maht kahanes samal ajal 2 346 000 kroonilt 1 400 000 kroonile, kujunes konkurents eriti tihedaks. 2009. aastal sai Oistrahhi festival programmi rahadest 100 000 krooni, 2010. aastal 80 000 krooni.

Nagu öeldud, võib Allar Kaasiku muret mõista, kuid ega sellele pole masu tingimustes ka võimalik leida nimelt seda lahendust, mida ta heameelega ootaks. Ja kindlasti ei saa ju alahinnata ka toda head suhtumist, sest sellele saab baseeruda edasine areng ja koostöö.

Pärnu linnavalitsus on mõned oma valikud teinud. Nende tulemusena liideti haridus- ja kultuuriosakond, samuti on langetatud otsus, et 2006. aastal tegevust alustanud Pärnu Filharmoonia peab alates 2011. aastast uuesti taanduma Pärnu Linnaorkestri kontoriks. Samuti võis lugeda 2011. a. suveprojekte tutvustanud 16.09 Pärnu Postimehest, et Eesti Kontsert ei korralda siis Pärnu Ooperipäevi.

Oistrahhi festivali osas on kultuuriministeerium Pärnu linnaga üht meelt, et festivali pikaajaline traditsioon võiks jätkuda. Iseasi on, et eelarveallikate pingestumine ei võimaldaks seda ilmselt teha senises mahus. Ent festivali kaubamärk ja väljakujunenud sihtgrupid nii esinejate kui publiku osas on väärt, et neid hoida. Seepärast tasub tunnustada Allar Kaasiku initsiatiivi korraldada 2009. ja 2010. aasta festival Interreg'i ja Euroopa Regionaalarengu Fondi (ERDF)  toel projekti "Viis aastat Euroopa Liitu Läänemere idakaldal" raames. Ühtlasi sooviks festivali korraldajaile siiralt edu järgmiste europrojektide juures, millele Allar Kaasik oma aritkliga partnereid otsib, sest ainuüksi Eesti eelarvevahenditest jääb paraku tõesti väheks.

No comments:

Post a Comment