Tuesday 21 September 2010

Orkestrielust USA-s

Aeg-ajalt on hea kiigata, mis mujal mail toimub. Uudised Ameerikamaalt räägivad juba mõnda aega, et finantskriis on tõsiselt murendanud sealsete mainekate orkestrite tegevuse aluseid.

Näiteks Detroidi Sümfooniaorkester, mille muusikadirektor oli aastail 1990-2005 maestro Neeme Järvi, on rahamurede tõttu pudenemas välja sealsete orkestrite Top10-st, kuhu nad Järvi juhtimisel välja murdsid. See aga tähendaks, et potentsiaalsete sponsorite huvi jääb suurusjärgu võrra väiksemaks. Viimane uudis pajatab, et uue hooaja algus on ohus - orkestrandid on oma direktsiooniga suurtes erimeelsustes ning puhkemas on streik, mis ohustab uue hooaja algust. Kavandamisel on kärped, millega muusikute põhipalka vähendatakse 29%, 104 000 dollarilt, 73 800 dollarile järgneva kolme aasta jooksul. Äratundmist pakub sealsete netikommentaaride lugemine, kus rohkem või vähem emotsionaalselt kõrvutatakse orkestrimaailma spordimaailmaga.

Lugege ise orkestrantide mitteametlikult veebilehelt, kuidas orkester on oma liikmete arvates direktsiooni juhtimisvigade tõttu sattunud rahamuredesse ning milliseid otsekoheseid miks-küsimusi nad esitavad.

Näiteid leidub teisigi. Cleveland Orchestra pidi märtsis 2009 aktsepteerima põhjaliku kärpimiskava. Cincinnati Sümfooniaorkester, mida juhib Paavo Järvi, on eelarveaukudega võidelnud tõsisemalt alates jaanuarist 2007, kuid tegelikult ulatuvad need juba aastasse 2002 (Paavo Järvi honorar, kui kedagi huvitab, oli siis 456 030 dollarit). Nagu sealmail tavaks, saab sel puhul loota vaid lahketele erasponsoritele. Cincinnatil õnnestus üks leida. Mõnel teisel orkestril see aga ei õnnestu.

Näiteks Charleston SO (mis, tõsi, ei kuulu ka kõrgliigasse), lõpetas ennetähtaegselt hooaja, alustas pankrotihirmus saneerimist ja palus kõigil pettunud piletiostjail jätta see raha orkestri doteeringuks. Dallas SO on tõstnud oma muusikalist taset, kuid see pole vähendanud orkestri eksistentsimuret. Ka New Jersey SO, mida Neeme Järvi on alates 2005. aastast juhtinud, pidi 30 aastat tagasi rahamurede tõttu ühe hooaja lihtsalt vahele jätma.

No comments:

Post a Comment