Thursday 23 September 2010

Valitsus veel eelarvest

23.09.2010 kiitis Vabariigi Valitsus heaks 2011. aasta riigieelarve eelnõu, mille järgi on tuleva aasta riigieelarve tulude maht on 89,4 ja kulude maht 94,2 miljardit krooni. Tänavusega võrreldes nelja miljardi võrra kasvanud kulude maht tuleneb eelkõige üleliigsete saastekvootide müügitulude ja välisvahendite arvelt. 2011. aasta riigieelarve defitsiidiks on planeeritud 1,6 protsenti sisemajanduse koguproduktist ehk 3,8 miljardit krooni.

Riigi tegevuskulud on eelarves külmutatud. Lisaks tegi valitsus põhimõttelise otsuse, et palgad avalikus sektoris järgmisel aastal ei tõuse. Valitsus teeb riigikogule ettepaneku kõrgemate riigiteenijate ametipalkade jätkuvaks külmutamiseks kuni 2012. aastani.

Hariduskulud kasvavad tuleval aastal 7,9 protsenti. Kultuuriministeeriumi eelarve kasvab  2,309 miljardilt kroonilt 2,636 miljardi kroonini ehk üle 14%. Selle hulgas on ühekordseid finantseeringuid. Nii näiteks finantseeritakse kultuuripealinna programmi riigieelarvest kogusummas 50 miljonit krooni. Lisaks toetatakse 2011. aastal Tallinn 2011 Euroopa kultuuripealinna tegevusi ka välisministeeriumi eelarvest.

Välisvahendite osakaal tõuseb kultuuriministeeriumi eelarves 113,7 protsenti, kogusummas 344 miljoni kroonini. Enim toetatakse muuseumivaldkonda, ehitatakse ja renoveeritakse hooneid ning uuendatakse ekspositsioone. Välisvahendite kaasabil alustatakse Eesti Rahva Muuseumi uue hoone ehitusprotsessiga ning renoveeritakse mitmeid teisigi mahukaid kultuuriobjekte. Nii arendatakse välja ka Meremuuseumi sadama- ja vabaõhuekspositsioon ning renoveeritud saab Eesti Ajaloomuuseumi Suurgildi hoone.

Arvo Pärdi keskus saab tuleval aastal toetust neli miljonit krooni. Haridus- ja teadusministeeriumi eelarvest toetatakse 19 miljoni krooni ulatuses noorte laulu- ja tantsupeo läbiviimist ning eraldatakse vahendeid järgmisel aastal avatava AHHAA keskuse uue hoone tegevuskulude katteks.

Peaminister annab 2011. aasta riigieelarve seaduseelnõu riigikogule üle järgmisel nädalal.

No comments:

Post a Comment