Tuesday 17 January 2012

Konkursid ja noor muusik

Igaks juhuks olgu eraldi blogikandega üle korratud fakt, et peale kahe programmi, mida jätkuvalt haldab Kultuuriministeerium ("Eraõiguslikud muusikakollektiivid ja kontserdikorraldajad" ning "Muusikafestivalid"), ootab sama 20.01.2012 tähtajaga taotlusi ka programm "Muusikakonkursid ja noor muusik", mida haldab Eesti Muusikanõukogu (EMN), kes saab selleks vahendid eraldi lepingu alusel riigieelarvest Kultuuriministeeriumilt.

Programmiga seonduvad  miinimumpiirid: toetatavate konkursside või kursuste kogueelarve maht peab olema min 15 000 €, eraldise summa on min 2000 €. Igaks juhuks selgitan, et 2011. aastal, kui see programm oli veel alaprogrammina "Noor muusik" osa Kultuuriministeeriumi poolt jaotatavast programmist "Muusikafestivalid ja -konkursid", oli nõutav kogueelarvemaht min 10 000 €, eraldise summa aga ikka min 2000 €.

Taotlusi võib EMN-le saata ka digiallkirjaga, aga lepinguid hakatakse sõlmima ainult paberil. Üldiselt on aga taotlemise tingimused ning taotluse ja aruande blanketid kujundatud senise ja taotlejatele juba tuttava ministeeriumi praktika alusel. Kes tahab paberil ja ümbrikus tuua, siis palun viia ümbrik lahkesti Muusikanõukogu postkasti (Kultuuriministeeriumi maja, aga hoovipealsest uksest sissepääsuga kontoritundidel vähemalt ajavahemikus kell 9-17 tööpäevadel).

Teine EMN poolt jaotatav programm on "Muusikatrükised", mis on otsene "õigusjärglane" kuni 2008. aastani toiminud programmile "Toetus muusikaalaste trükiste väljaandmiseks" ning mida EMN on jaotanud aastaid ka varem. Selle programmi tähtaeg on hilisem, 20.03.2012 - selleks, et info programmi taasavamisest ikka kõigi huvilisteni jõuaks ning et need jõuaks ette valmistada võimalikult sisukad projektid. Vajadus selle programmi taasavamiseks oli kahtlemata suur.

Festivalide programmiga seoses on tänavu olnud palju päringuid kohalikest kultuurikeskustest, kes on silmitsi faktiga, et kohaliku vallavalitsuse eelarvest jagub tänavu kultuurile oluliselt vähem raha. See tundub olema ühtlane suundumus üle Eesti, millest on mõistagi kahju. Minu esimesed soovitused sel puhul on:
- vaadata, kas kultuurikeskuse poolt korraldatava festivali profiil klapib kokku Kultuuriministeeriumi programmi "Muusikafestivalid" tingimustega (NB! sh festivali kogueelarvemaht peab olema min 30 000 €);
- vaadata üle ka "Folkloorifestivalide toetusprogramm" - tähtajaga 15.02.2012 - võib-olla žanriliselt sobib taotlus sinna sootuks paremini.

See viimane programm liikus aastavahetusel koos paari hea kolleegi ja veel seitsme programmiga Kultuuriministeeriumi rahvakultuuri valdkonnast allasutusse, mille nimi on nüüd veidi lühendatult Rahvakultuuri Keskus. Samamoodi on ministeeriumist välja liikunud toetusprogramm "Teater maale", mille vahendeid jaotab nüüd EETEAL ehk Eesti Etendusasutuste Liit.

No comments:

Post a Comment