Thursday 12 January 2012

Toetused heliloomingule

Kultuuriminister kuulutas oma 11.01.2012 käskkirjaga nr 12 välja taotlusvooru toetusprogrammile "Heliloomingu tellimine". Taotluse esitamise tähtaeg on 3. veebruar 2012.a.


Erinevalt eelmisest aastast ei ole planeeritud programmile kohe ka sügisest tähtaega (mullu olid tähtajad 04.03 ja 16.09), kuid komisjonil on õigus jätta osa vahendeid reservi ja teha ministrile ettepanek ka teise tähtaja kehtestamiseks. Pean sellist asjade arengut ka tõenäoliseks, kuid kindlalt välja ei luba. Programmil "Heliloomingu tellimine" jääb ainsa programmina spetsiaalne taotluse vorm. Aruande vorm on muutunud - ning uut vormi võiks kasutada needki, kellel 2011. aastal saadud toetuse aruanne veel vaja teha. Tingimused (mida toetatakse ja mida mitte) on üldjoontes samaks jäänud (Vt ka 11.01 pressiteadet).

Kuigi mullu kasvas programm olulisel määral (ümberarvutatult 54 153 eurolt 159 779 eurole), osutus võimalikuks programmi vahendeid natuke veelgi tõsta, nimelt 173 200 euroni. Nii palju pole ka selles programmis veel kunagi vahendeid olnud.
Mullu taastatud "Resideeriv helilooja" pole enam reglementeeeritud alaprogrammina, kuid on jätkuvalt siiski olemas. Sel puhul peetakse toetuste määramisel oluliseks, et seda, et lisaks tellitavale teosele korraldaks taotleja veel mõne sama helilooja teose esitamise sama hooaja jooksul. Teisisõnu - tahaks näha, et kollektiiv, kes saab endale resideeriva helilooja, esitab kas korraga ühe autorikontserdi jagu teoseid või kujundab sama helilooja teostest omalaadse hooaega läbiva esituste sarja, tutvustades publikule nii tellitavat uudisteost kui ka varasemaid teoseid. Selleks, et komisjonil oleks selgem pilt, tuleks "Resideeriva helilooja" puhul tutvustada taotluses vabas vormis lisalehel kavandatud resideerimise hooaja plaane (kontserdid, salvestused jms).

Kindlasti tasub igal taotlejal igaks juhuks üle vaadata, et ei oleks ministeeriumi ees aruandevõlgnevusi. Kui saadate taotluse digiallkirjaga, saatke see palun e-posti üldaadressile min (at) kul.ee. Kõik taotlused, nii digiallkirjaga kui paberil esitatud, palun dubleerivalt saata minule eero.raun (at) kul.ee, siis kogun taotlused komisjoni liikmete jaoks failidena.

No comments:

Post a Comment